Među znanstvenicima koji istražuju najsjajnije svemirske eksplozije našao se i Hrvat Petar Mimica!

ČASOPIS Nature objavio je studiju skupine međunarodnih znanstvenika pod vodstvom Christine Thone sa Instituta za Astrofiziku u Andaluziji, a u znanstvenom timu našao se i Hrvat Petar Mimica sa sveučilišta u Valenciji.

U svojoj studiji oni nude moguće objašnjenje o enigmi koja se događa prilikom erupcije gama zraka (GRB).

Eksplozije gama zraka povezane su sa smrću zvijezda divova

Prema NASA-i, erupcije gama zraka najsjajnije su eksplozije u svemiru, a znanstvenici, u prosjeku, tjedno promatraju oko dvije takve erupcije, koje su povezane sa smrću masivnih zvijezda.

Te erupcije su bljeskovi vrlo intenzivne radijacije koja može stići do Zemlje iz bilo kojeg smjera u svemiru. Taj je fenomen toliko moćan, da može biti sjajan poput svih zvijezda vidljivih na nebu, iako samo na nekoliko sekundi.

Erupcije gama zraka jedan su od najdramatičnijih primjera smrti masivnih zvijezda, često povezanih sa supernovama, te se događaju kada se umiruća zvijezda uruši i oblikuje crnu rupu.

Prošli Božić znanstvenici su dobili neočekivani "poklon"

Sva materija koja upadne u novonastalu crnu rupu naposljetku stvara vrući disk, a okomito na središte diska, u oba smjera dolazi do izboja plazme koja dostiže brzine bliske onima brzini svjetlosti. Taj mlaz oslobađa velike količine energije, i traje između 20 i 40 sekundi.

No, na Božić prošle godine znanstvenike je zbunila neobična  GRB erupcija koja je trajala skoro pola sata, a koju je zabilježio NASA-in satelit Swift. 

Znanstvenici misle kako su kraće erupcije gama zraka uzrokovane spajanjem neutronskih zvijezda- mrtvih zvijezda sastavljenih od super guste neutronske materije. Za dulje se pak erupcije vjeruje da potječu od hipernova, odnosno divovskih zvijezda, prilikom čije "smrti" nastaju dva suprotna mlaza energije, a same eksplozije tih divova stvaraju neuobičajeno moćne supernove.

Da li se eksplozija dogodila u našoj galaksiji ili izvan nje?

No, postoji sumnja da brojni misteriozni događaji krajnje različitih podrijetla mogu oponašati izboje gama zraka, što se možda dogodilo i u slučaju Božićnog bljeska, odnosno GRB-a 101225A.

Znanstvenici sada imaju dvije različite teorije o nastanku prošlogodišnje erupcije; kozmički udar u mrtvu zvijezdu u našoj galaksiji, ili neobična supernova u udaljenijoj galaksiji.

Kako bi ustanovili koja pretpostavka je točna, znanstvenici prvo moraju ustanoviti da li se eksplozija dogodila u našoj galaksiji ili izvan nje. Thone i njezini kolege promatrali su znakove koji su ukazivali da se događaj zbio u udaljenoj galaksiji, a u daljnjim istraživanjima pomoći će im Hubble teleskop.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.