Maske obavezne na otvorenom ako nema distance. Osim ako ste navijač reprezentacije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA DAN kada je Hrvatska oborila dnevni rekord i dosegnula brojku od 748 osoba zaraženih koronavirusom, u tjednu kada je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio nove rigoroznije mjere za suzbijanje zaraze, na stadionu u Maksimiru nekoliko tisuća domoljubljem motiviranih navijača pratilo je nogometnu utakmicu reprezentacija Hrvatske i Francuske.

Sportski rezultat je poznat, tradicija nije iznevjerena, Francuzi su dobili 2:1. Epidemiološko-infektološki nalaz nije poznat, još je rano, ali fotografija nije obećavajuća.

Zbijena masa na tribinama

Službeno, utakmica je održana uz poštivanje "svih epidemioloških mjera" što se u praksi svelo na to da se prodavalo i prodalo tek nekih sedam tisuća ulaznica.

No, vjerojatno nadahnuti onom "malo nas je, al' nas ima", velikodušni organizatori dopustili su publici da maksimalno zbijena dovede Modrića i družinu do još jednog poraza protiv svjetskih prvaka.

Hrvatski nogometni savez ispisao je "važne informacije" prije utakmice i u njima gledateljima odredio obavezu nošenja maski "koja prekriva njihova usta i nos cijelo vrijeme dok se kreću u krugu stadiona (dok čekaju u redu za ulaz na stadion ili u redu za posluživanje hrane i pića ili u redu za WC, dok ulaze na stadion, dok se kreću po tribinama do svoga mjesta i prilikom bilo kakvog drugog kretanja po stadionu)", ali i napomenuo kako su gledatelji "sukladno zakonskim propisima obavezni skinuti masku tijekom sigurnosne provjere i pregleda na ulazima na stadion te kad sjednu na svoje mjesto na tribini za vrijeme utakmice". To, naime, nalažu norme o sigurnosti na stadionima koje su tako izravno suprotstavljene većini epidemioloških mjera.

HNS propisao pravila kojih su se mogli držati samo Milanović i ekipa iz lože 

A, povrh svega, HNS je u "informacijama" od gledatelja zatražio "održavanje fizičke udaljenosti, uključujući udaljenost od drugih gledatelja i radnika na stadionu, osim ako ih drugačije obavijesti nadležno osoblje na stadionu ili ako su primijenjene fizičke pregrade (npr. pregrade od pleksiglasa)". Ukratko, HNS je propisao uvjete kojih se moglo pridržavati jedino društvo iz svečane lože gdje se sinoć ukazao i predsjednik države Zoran Milanović.

U ovom tekstu ne nudimo rješenje, jer ga nemamo. Covid-19 presložen je problem i kada bismo znali kako efikasno suzbiti njegovo širenje, natjecali bismo se za Nobelovu nagradu. U ovom tekstu uočavamo dvostruke kriterije: navijači se guraju na gomili i to je u redu, to je dopušteno, to je sjajna atmosfera u postojećim okolnostima. HNS donosi propise kojih se ni sam ne pridržava. I to je, čini se, u redu, nitko se ne buni.

Što vrijedi za obične građane, ne vrijedi za navijače 

Istodobno, Nacionalni stožer, taj trenutno najvažniji dio državne vlasti, uvodi rigorozne restrikcije i preporučuje nošenje maski na otvorenom "u okolnostima povećane mogućnosti prijenosa virusa". Na stranici koronavirus.hr citiran je cijeli niz mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o radu noćnih barova i klubova, čak se ne dopuštaju "stajaća mjesta niti visoki stolovi" na otvorenom "ako se za visokim stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola". No, ako se u nacionalnim dresovima u masi urla na tribinama, onda nema osobitih restrikcija. Bitno je samo doći do ulaznice.

Gdje su nestale epidemiološke mjere na Maksimiru?

Ako je, dakle, situacija s covidom-19 zbilja alarmantna, a po onome što govori veći dio liječničke struke jest, ako država Hrvatska ovih dana dnevno ima najveći broj novozaraženih od početka pandemije, a ima, onda su se famozne epidemiološke mjere s kojima nas upoznaju Davor Božinović, Vili Beroš, Alemka Markotić i ostali morale ozbiljnije provoditi i na maksimirskim tribinama.

Odnosno, mogle su se ne svesti na puštanje manjeg broja karata u prodaju uz istodobno zbijanje okupljenih. Ako ni zbog čega drugog, a ono barem zbog svih onih koje sve ostale mjere i zabrane uništavaju. Što ekonomski, što psihički.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.