Malenica: Dva zaražena zatvorenika bolest nisu dobila u zatvorskom sustavu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABOR je danas nastavio rad raspravom o Prijedlogu zakona o izvršavanju kazne zatvora kojim se, među ostalim, osigurava jednakopravni položaj svih zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora, podiže razina sigurnosti kaznionica i zatvora te smanjuju troškovi.

Malenica: Dva zaražena zatvorenika bolest nisu dobila u zatvorskom sustavu

Prijedlog je u saboru predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Uvodno se osvrnuo na stanje u zatvorskom sustavu ocijenivši ga dobrim i rekavši, između ostalog, da dvije osobe lišene slobode koje su bile pozitivne na koronavirus bolest nisu dobile u zatvorskom sustavu niti su je prenijele na druge zatvorenike, javlja HRT.

"Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, do sada je pravodobnim djelovanjem i poštivanjem svih epidemioloških mjera spriječeno širenje epidemije Covida-19 u kaznenim tijelima. Dvije osobe lišene slobode koje su u prethodnom razdoblju bile pozitivne nisu dobile bolest u zatvorskom sustavu niti su je prenijele na osobe lišene slobode", kazao je ministar.

>> Zatvorenik iz Remetinca koji ima koronu tamo bio 8 dana, vozio je neregistrirani auto

Osvrnuo se i na ovotjedni bijeg istražnog zatvorenika u Splitu rekavši da je u hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno mali broj incidentnih situacija.

"U hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno je mali broj incidentnih situacija, kad uzmemo u obzir da kroz njega godišnje prođe preko 12.000 svih kategorija osoba lišenih slobode", rekao je Malenica dodavši da zato treba kontinuirano raditi na daljnjoj profesionalizaciji i jačanju kompetencija službenika zatvorskog sustava.

Zastupnik Stjepo Bartulica pozdravio je napore za humaniji tretman zatvorenika, a vezano za bijeg u Splitu Malenicu je pitao kako je moguće pored pravosudnih policajaca da zatvorenik pobjegne usred dana i da potraga traje punih osam sati.

"Ispričavam se stanovnicima Splita"

Malenica je rekao da je izrazio žaljenje i ispričao se građanima Splita. Naveo je da se za svakog zatvorenika provodi sigurnosna procjena te da će istraga utvrditi što se dogodilo.

"Pravosudni policajci koji su bili uključeni u slučaj su se očitovali i oni su udaljeni iz službe dok se ne provede postupak", rekao je Malenica.

Zastupnik Željko Sučić pitao je Malenicu koji je broj recidivista, a Malenica je rekao da će podatak dostaviti čim ga pribave. Sačić je pohvalio pravosudne policajce koji obavljaju složen i težak posao, podražava poboljšanje njihova statusa, ali i apelira na poboljšanje uvjeta posjeta zatvorenicima.

"Napravite primjerene čekaonice u Remetincu da budu u ljudskim uvjetima, čeka se po tri sata u redu na propuhu", kazao je.

Zastupnici su u raspravi ukazali na loše uvjete u nekim zatvorima, ali i na nejednaki tretman osuđenika, odnosno odgode izvršenja kazne.

Vilim Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) upitao je kako će se osigurati da se pravilima ne manipulira.

"Horvatinčić pije kavu u Samoboru, a ispričava se da ne ide u zatvor zbog teških bolesti", rekao je.

I Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) osvrnuo se na "privilegiranu kastu koja zdravstvene tegobe počinje osjećati čim protiv njih pukne pravosudna presuda".

Spomenuo je i nestale memorijske kartice, te bijegove u Bosnu i Hercegovinu. 

"Nama ne treba perilica suđa nego perilica pravosuđa", ustvrdio je i najavio da Domovinski pokret neće podržati taj zakon.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da pravosudni sustav nećemo promijeniti samo izmjenama u zatvorskom sustavu, a ne može se reći da funkcionira sve dok imamo slučajeve Mamić ili Horvatinčić.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ističe kako su u zadnjih desetak godina poboljšani uvjeti u zatvorima, ali još uvijek nedostaje pravosudnih policajaca, a neki su zatvori prenapučeni i imaju loše sanitarne uvjete.

Jednakopravni položaj svih zatvorenika

Zakonskim prijedlogom osigurava se jednakopravni položaj svih zatvorenika tijekom izdržavanja kazne zatvora, a u određenim pravima i njihovo izjednačavanje s ostalim građanima Republike Hrvatske.

Podiže se i razina sigurnosti kaznionica i zatvora Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave te dugoročno, smanjenje troškova izvršavanja kazne zatvora, navode predlagatelji.

Ističu kako se Prijedlogom zakona poboljšavaju uvjeti izvršavanja kazne zatvora kao i ostvarivanje prava zatvorenika. Utvrđuje se djelovanje Zatvorske bolnice u Zagrebu kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove koja pruža zdravstvenu zaštitu osobama lišenim slobode i djelovanje odjela zdravstvene zaštite kaznionica. To će, smatraju, omogućiti osiguravanje promptnije i adekvatnije zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode, kao i lakšu komunikaciju zatvorskog sustava i sustava javnog zdravstva.

Nadalje, Prijedlogom zakona pruža se mogućnost korištenja novih tehnologija u zatvorskom sustavu, ubrzava se postupak upućivanja osuđenika na izdržavanje kazne zatvora, uvode se nove mogućnosti organizacijskog rasterećenja prekapacitiranosti zatvorenih uvjeta izvršavanja kazne zatvora, a time i izvršavanja istražnoga zatvora. U odnosu na radnopravne odnose Prijedlog zakona predviđa povećanje iznosa otpremnina ovlaštenih službenih osoba.

Prijedlogom zakona postižu se određena usklađivanja Zakona o izvršavanju kazne zatvora s Kaznenim zakonom, Prekršajnim zakonom, Zakonom o kaznenom postupku, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o sudovima, Zakonom o zaštiti fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka u svrhe sprečavanja, istraživanja, otkrivanja progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Stoji to, među ostalim, u obrazloženju zakonskoga prijedloga.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.