Majka ubojice o žrtvama krvavog pohoda: Željeli su mi oteti moju muku!

NAKON sinoćnjeg obiteljskog masakra kojeg je počinio 50-godišnji Stjepan Rošker, Križevci su u šoku. U ranim jutarnjim satima je u koprivničkoj Općoj bolnici je preminula i Roškerova četvrta žrtva, 19-godišnji Tihomir Matoić, bivši igrač juniorske momčadi Dinama, koji se u kući svoje djevojke zatekao slučajno, jer je svratio po neke CD-e.

>  Zbog podjele obiteljskog vinograda ubio četiri osobe

Podsjetimo, svoj krvavi pohod, motiviran nesuglasicama oko zemljišta, odnosno podjele vinograda, Rošker je započeo sinoć oko 20:30 sati. Policija je utvrdila kako je ubojica iz svoje kuće uzeo vojničku pušku i pištolj koje je neovlašteno posjedovao i uputio se u pravcu kuće obitelji Rošker s namjerom da ubije Đurđicu Rošker. Pretpostavlja se da je puška u njegovom posjedu ostala nakon Domovinskog rata, u kojem je sudjelovao kao kuhar. Stjepan Rošker ušao je u dnevni boravak obiteljske kuće u Ulici Ivana Lepušića i počeo pucati te ubio svog 43-godišnjeg bratića Sinišu Roškera, njegovu 63-godišnju majku Đurđicu i njegovu 14-godišnju kćer Jasminu, dok je 19-godišnjem Matoiću, dečku bratićeve starije kćeri Sanele, zadao kobne prostrjelne rane u predjelu trbuha. Matoić, koji se na mjestu događaja zatekao sasvim slučajno, stao je ispred djevojčice i pokušao je zaštititi svojim tijelom, ali Rošker ih je ipak upucao oboje.

Supruga Siniše Roškera, Snježana, uspjela je pobjeći ubojici, a 20-godišnja kćer Sanela se u vrijeme ubojstva nalazila u kafiću "Latino", u kojem je kao studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta povremeno radila. Kako doznajemo, obje se nalaze u stanju jakog šoka i nalaze se na Psihijatrijskom odjelu koprivničke Opće bolnice.

Majka ubojice, Ana Rošker (75) kaže kako je sina posljednji put vidjela prije dva dana kad mu je posudila novac za sjetvu. Ispričala je kako su u spor s Roškerovima ušli prije nešto više od mjesec dana, kad je nastao spor oko zemlje. "Oni su tužili mene i mog sina, iako ta zemlja glasi na mene. Željeli su mi oteti moju muku", rekla je Ana Rošker za Slobodnu Dalmaciju.

Susjedi prvo pomislili da netko nešto slavi

Policiju je sinoć prvi pozvao Renato Šatvar, susjed i vjenčani kum obitelji Rošker, koji je u prvi mah, nakon što je začuo pucnjeve, pomislio da netko nešto slavi, poput rođenja djeteta. No, ubrzo su ga razuvjerili vriskovi Snježane Rošker, koja se uspjela spasiti skokom kroz prozor. I sam Renato Šatvar, kao i njegov brat Goran, kojem je pokojna Đurđica Rošker bila krsna kuma, u stanju su šoka.

Šatvar je, nakon što je policija stigla na mjesto događaja, nazvao kuću Roškerovih. Javio mu se Matoić koji mu je rekao kako je ubojica već pobjegao i kako je on teško ranjen pa ne može izaći. Šatvar je o tome odmah obavijestio policiju, kako bi znali da mogu slobodno ući u kuću i pomoći Matoiću te krenuti u potjeru za Stjepanom Roškerom. No, policajci nisu željeli odmah ući u kuću već su, čekajući pojačanje, pustili da prođe više od pola sata prije nego je mladom Matoiću ukazana pomoć.

Rošker je nakon ubojstva iz kuće pobjegao kroz stražnji izlaz dvorišta te se preko livada i šuma uputio u pravcu mjesta Đurđevac, izbjegavajući pri tom naseljena područja. Tijekom bijega sa osumnjičenim je ostvaren telefonski kontakt u kojem je izrazio volju za predajom te je, sukladno dogovoru, u 1.40 sati 1. ožujka ispred mjesne crkve u naselju Đurđic uhićen. Tijekom uhićenja nije pružao otpor te je tom prilikom predao sredstvo izvršenja kaznenog djela. Izvršenim ispitivanjem alkoholiziranosti osumnjičenika nakon uhićenja utvrđena je koncentracija alkohola od 0,35 promila. Neslužbeno se doznaje da je Rošker u trenutku zločina bio i pod utjecajem tableta, ali policija nije željela potvrditi te informacije. Trenutno se nad njim provodi kriminalistička obrada nakon koje će Rošker biti izveden pred istražnog suca pod optužbom za četiri teška ubojstva.

"U mjere traganja za osumnjičenim, osim svog raspoloživog operativnog sastava Policijske uprave, bili su uključeni i policijski službenici specijalne policije Mup-a, uz uporabu službenih pasa tragača i termovizijskog uređaja. Izvršenim pretragama obiteljske kuće i drugih prostorija koje koristi osumnjičenik, pronađen je pištolj domaće izrade, 9 trotilskih metaka (1,8 kg) i 20 komada streljiva raznih kalibara", navodi se u policijskom priopćenju uz napomenu kako će obdukcija Roškerovih žrtava biti izvršena sutra. 

Ubojica bio sklon incidentima

Susjedi pričaju kako je ubojica nekad radio u Trgovačkom poduzeću Križevci te kako je kao kuhar bio među pripadnicima Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Jednako tako navode i kako je, unatoč tome što je bolovao od šećerne bolesti, bio osoba sklona alkoholu, zbog čega je i zaradio nekoliko policijskih prijava, što zbog vožnje u pijanom stanju, što zbog narušavanja javnog reda i mira, jer je bio nagle naravi.

Njegov bratić Siniša Rošker je radio u podružnici Tvornice stočne hrane Čakovec, u Tremi. Ubijena 14-godišnja djevojčica Jasmina Rošker je bila učenica 8. razreda Osnovne škole Ljudevit Modec u Križevcima.

Kumovi obitelji Rošker navode kako su se do nedavno bratići jako dobro slagali i kako su jedan drugome pomagali čak i oko uređenja kuće te kako je sve počelo prije svega mjesec dana kad su se posvađali oko vinograda u obližnjim Mladinama.

I.M./P.V.
Foto: Stojanka Lesički, Goran Mehkek, Ivica Barač/EPEHA/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.