Majka Tereza, Al Gore i Shimon Perez nezakonito su dobili Nobelovu nagradu?

NORVEŠKI novinar Fredrik Heffermehl tvrdi da su Nobelove nagrade za mir koje su dobili Majka Tereza, Shimon Perez i Al Gore "nelegalne" jer ne ispunjavaju zahtjeve Nobelove oporuke prema kojima se nagrade i dodjeljuju.

"Biste li nam, molim Vas, vratili Nobelovu nagradu? Većina naših odluka je bila pogrešna. Veći naglasak smo trebali staviti na ukidanje vojske i nezakonite ratove, a nismo", takvu će poruku dobiti neki nagrađeni najpoznatijom nagradom na svijetu koji je zapravo nisu zaslužili, piše Independent.

Nagrade u suprotnosti s Nobelovom oporukom

Više od polovice Nobelovih nagrada dodijeljenih nakon 1946. godine dodijeljeno je nezakonito, smatra norveški novinar i mirovni aktivist Fredrik Heffermehl koji dodaje da  odluke o tim dodjelama nisu u skladu sa željom koju je Alfred Nobel zapisao u svojoj oporuci. Heffermehl dodaje kako je bar jedna od deset nagrada dodijeljenih nakon 1999. godine u suprotnosti sa švedskim i norveškim zakonima.

Heffermehl je prije dvije godine izazvao žestoke javne rasprave u Norveškoj objavom svoje knjige "Nobelova oporuka", a tema se ponovo aktualizirala njegovom novom knjigom "Skupljanje dijelova: Zašto Nobelova nagrada za mir krši Nobelovu oporuku i kako to ispraviti".

Nezakoniti dobitnici: Majka Tereza, Lech Walesa, Jaser Arafat, Shimon Peres...

U novoj knjizi, Heffermehl naglašava da bi, prema Nobelovoj oporuci, nagradu za mir trebali dobivati pojedinci koji su se na neki način borili za kraj nekog rata ili ukidanje vojnih snaga, a samo rijetki nagrađeni tom nagradom su to i uspjeli. Prema njegovu mišljenju, nezakonito su nagrade dobili Majka Tereza (1979.), Lech Walesa (1983.), Jaser Arafat, Shimon Peres i Jicak Rabin (1994.), iranski humanitarni aktivist Širin Ebadi (2003.), kenijska ekologinja Wangari Maathai (2004.) i Al Gore (2007.), piše The Independent.

I član pokreta Za zabranu rata, Bruce Kent slaže se s Heffermehlom. "Objava Nobelove oporuke je veliki događaj, Njime je postalo jasno da je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade vrlo često nagradu dodjeljivao na temelju nečega što Nobel sam uopće nije želio. Da se to radi s običnim oporukama, radilo bi se o kaznenom djelu", zaključio je Kent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.