Majka ministrice Žalac ima 15.000 kn plaće i službeni auto. Što će joj Mercedes?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MAJKA ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac predsjednica je Županijske komore Vukovar pri HGK i ima plaću od 15.209 kuna neto.

Osim toga, Vinka Ivanković ima i službeni automobil.

Tako stoji u odgovoru HGK Indexu.

"Gospođa Vinka Ivanković stalno je zaposlena predsjednica županijske komore Vukovar uz mjesečnu neto plaću 15.208,40 kuna.

Službeno vozilo županijske komore na raspolaganju joj je isključivo u službene svrhe.  
Kao predsjednica ŽK odgovorna je za provedbu svih aktivnosti vezanih za zastupanje interesa gospodarstvenika s tog područja.  

Potpora izvozu, promicanje domaćih proizvoda, priprema prijedloga propisa koji utječu na poslovanje gospodarstvenika, organizacija i subvencioniranje sajmova, povezivanje tvrtki s poslovnim partnerima, održavanje edukacija i radionica samo su dio aktivnosti rada ŽK.

Predsjednik ŽK ujedno predsjeda gospodarskim vijećem koje čine najuspješnije tvrtke na tom području. Surađuje s drugim institucijama, regionalnom i lokalnom vlasti na teritoriju koji zastupa. Glavni je kontakt za gospodarstvenike za regiju za koju je zadužen", stoji u odgovoru koji je dobio Index.

Majka dugo u HDZ-u, stalno na visokim funkcijama

Vinka Ivanković dugo je u HDZ-u i praktički od početka devedesetih nalazi se na visokim i dobro plaćenim funkcijama. Tako je ova ekonomistica vodila desetak stečajnih postupaka, a među njima i jedan od najduljih stečajeva slavonskih firmi, onaj Županjske banke. Stečaj je počeo 1999. godine, a okončan je 16 godina kasnije likvidacijom banke.

Danas je, kako vidimo, Ivanković na visokoj funkciji pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

No u središtu pozornosti posljednjih dana našla se u prvom redu zbog toga što joj je kći HDZ-ova ministrica.

Ministrica se gubila u svojim izjavama oko automobila

Nakon što je prije desetak dana vozila automobil bez važeće vozačke dozvole i udarila djevojčicu, prije nekoliko dana je otkriveno da u dvorištu obiteljske kuće Gabrijele Žalac već dulje stoji parkiran luksuzni Mercedes E klase.

Iako je taj automobil, prema riječima susjeda, vozio suprug ministrice, naknadno je objavljeno da su ga njezini roditelji uzeli u najam. Kao objašnjenje za to što je Mercedes bio parkiran u njenom dvorištu, Žalac je rekla da je "brat kod njih parkirao svoj auto pa nemaju gdje parkirati".

No kada su je novinari upozorili na činjenicu da je automobil u vlasništvu rent-a-car tvrtke šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, više nije bila sigurna jesu li roditelji Mercedes kupili ili su ga uzeli u najam.

"Morat ću to pitati svoje roditelje", rekla je Žalac i dala potpuno nejasno objašnjenje o tome kako su njezini roditelji došli do auta.

"Automobil su kupili moji roditelji prije dva mjeseca. On je rentan kroz ugovor o najmu i kad se otplati, onda će se vjerojatno kupiti", rekla je.

Nije željela odgovoriti na pitanje kolika primanja imaju njezini roditelji da si mogu priuštiti automobil koji košta više od 400 tisuća kuna, kao ni na pitanje u kakvoj je vezi sa šibenskim poduzetnikom Jollyjem.

Najam auta je skoro pola plaće koja je velika

Sinoć je, pak, Žalac u Dnevniku Nove TV otkrila i konkretne brojke. Usput je malo pojasnila o kakvom se najmu radi.

"Moja majka ima ugovor o najmu vozila i aneks ugovora. Cijene koje su tamo bile izložene nisu prihvatljive", rekla je Žalac.

"Možete nam reći koliki je mjesečni najam?" pitala je voditeljica.

"Mjesečno 599 eura plus 304 eura za kasko, osiguranje vozila, registraciju, ugovor je sklopljen na godinu dana. Hoće li ga roditelji u konačnici kupiti ili neće, to je njihov odabir", rekla je Žalac.

To je ukupno 903 eura. Preračunato u kune, najam vozila iznosi 6696 kuna mjesečno.

Dakle, majka Gabrijele Žalac mjesečno nešto manje od pola svoje prilično visoke plaće mora izdvojiti za najam automobila. Iako automobile već ima.

Koliko šira obitelj Žalac ima automobila?

Postavlja se pitanje koliko automobila ima i koristi šira obitelj Žalac.

Kako vidimo iz odgovora HGK, majka ministrice za posao smije koristiti službeni automobil. Nadalje, Peugeot kojim je ministrica udarila djevojčicu, kako su pisali mediji, u vlasništvu je ministričine majke. Osim toga, majka ministrice Žalac u najam je uzela Mercedes koji plaća oko 900 eura mjesečno.

Sama ministrica zbog svoje funkcije ima pravo na službeni automobil. U imovinskoj kartici Gabrijele Žalac stoji da joj je suprug vlasnik Mercedesa iz 1995. godine vrijednog 24.000 kuna.

Automobil ima i ministričin brat. To znamo zbog izjave ministrice o tome kako oni jedni kod drugih preparkiravaju automobile iz nekog razloga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.