KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Majka iz Zagreba tvrdi: Svećenik je najavio roditeljski u zatvorenom prostoru crkve

Foto: Google Street View/Facebook

INDEXU se obratila čitateljica (podaci poznati redakciji), majka djeteta koje pohađa niže razrede u Osnovnoj školi Fran Galović u zagrebačkom kvartu Dugave, uznemirena zbog toga što se, kako tvrdi, u obližnjoj župi Svetog Mateja organizira sastanak roditelja na kojem nije predviđeno poštivanje epidemioloških mjera poput nošenja maske i poštivanja razmaka, a sve to u zatvorenom prostoru lokalne crkve.

"U školi se ozbiljno provode mjere. Svi roditelji su dobili upute na dvije stranice, što se treba činiti i kako. Primjerice, svaki razred u školu ulazi u posebno vrijeme, na 5-6 različitih vrata, tako da ne dođe do kontakta među razredima", govori nam čitateljica.

Dosljedno provođenje mjera u školi

Dodaje i kako se roditeljski sastanci održavaju online, kao i informacije o učenicima. U svakom slučaju, u OŠ Fran Galović se doista brinu o poštivanju mjera, no prema tvrdnjama naše čitateljice, ista situacija nije u obližnjoj crkvi.

Naime, Župa Svetog Mateja iz Dugava je objavila da će u srijedu, 9. rujna, održati roditeljski sastanak za krizmanike, a 10. rujna roditeljski sastanak za prvopričesnike, oba zakazana u 19.30.

Čitateljica Indexa je majka prvopričesnice pa ju je zanimalo na koji način bi se ti sastanci roditelja trebali održati. Također, na tom roditeljskom sastanku bi se moglo okupiti i više od sto ljudi, s obzirom na broj djece koja će ići na prvu pričest odnosno krizmu.

Roditeljski sastanak u crkvi?

Zbog svega toga je zabrinuta majka nazvala lokalnog župnika Vjekoslava Jakopovića. Prema njenim tvrdnjama, Jakopović joj je rekao da za crkve Stožer "nije propisao smjernice" i da on "nema upute", a da roditeljski sastanak planira održati u samoj crkvi, dakle u zatvorenom prostoru. Dodaje kako svećenik Jakopović nije u svojem pozivu potaknuo vjernike da nose maske i drže razmak, a takvog poziva nema ni u objavi na službenom profilu na Facebooku ove župe.

Tamo uz termine roditeljskih sastanaka samo još stoji: "Lijepo molimo roditelje da se, s početkom nove školske godine, pravovremeno informiraju u župi o pripremi i potrebnim radnjama vezanim uz spomenuta slavlja."

Indexovu čitateljicu je sve to naljutilo jer bi jedan roditeljski skup u crkvi bez pridržavanja epidemioloških mjera mogao vrlo lako poništiti sav trud oko provođenja mjera u obližnjoj školi.

"Dovoljno je da dođe jedna osoba koja je zaražena i onda možemo imati više zaraženih roditelja, koji će pak zaraziti svoju djecu, koja će virus odnijeti u školu", objašnjava ova majka svoje brige.

Svećenik kaže da će sastanak održati pred crkvom

Zato smo nazvali i svećenika Jakopovića, koji nije bio raspoložen za razgovor, nego nas je uputio na to da pitanja pošaljemo mailom, što smo i učinili.

Pitali smo u kakvoj prostoriji bi se trebao održati sastanak s roditeljima i koliki broj roditelja se očekuje. Također, planira li svećenik Jakopović roditeljima preporučiti nošenje maski i držanje razmaka. 

Dobili smo sljedeći pisani odgovor od Jakopovića: "Kao što smo do sada poštivali propisane mjere i preporuke u župnim aktivnostima, one će se i dalje poštivati. Susret roditelja održat će se na otvorenome prostoru ispred crkve, poštujući pritom smjernice Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo."

Odgovor svećenika Jakopovića otkriva da je ipak odlučio roditeljski sastanak održati na "otvorenom prostoru ispred crkve", dok je prethodno, po tvrdnjama ogorčene majke, bio predviđen sastanak unutar crkve. 

Iz župe obećavaju da će poštivati smjernice HZJZ-a

Čini se da je intervencija zabrinute majke prvopričesnice, koja je potaknula Indexov poziv svećeniku Jakopoviću, ipak urodila plodom.

Roditeljski sastanak u povodu prve pričesti i krizme će se održati i uz "poštivanje smjernica" HZJZ-a te na otvorenom, što bitno smanjuje mogućnost širenja koronavirusa. To znači i da trud OŠ Fran Galović u provođenju mjera neće biti ugrožen neodgovornim ponašanjem lokalne župe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.