Majka i sinovi (5) iz Ukrajine oslijepili nakon eksplozije. Spasio ih poljski doktor

Screenshot: BBC

UKRAJINSKA obitelj Selichzianow, iz istočne regije Dnjepropetrovske, oslijepila je nakon što je bomba pala na njihov dom. Srećom, zdravstveno stanje obitelji i njihov vid će se popraviti nakon što ih je operirao stručni tim u Poljskoj.

Majka Olena Selichzianowa i njezina dva petogodišnja blizanca Timur i Nazar zamalo su ostali bez vida kada su ih zaslijepile leteće krhotine. One su im ušle u oči, ali i zarezale lica i ruke.

Kako je majka ispričala za BCC, 11. ožujka u jutarnjim satima na njihovu kuću pala je bomba. Žena kaže da je odmah pala na koljena te povukla i sinove sa sobom ne bi li ih zaštitila od komada gelera. Nakon udara bombe ničega se ne sjeća.

Majka je bila potpuno slijepa

Njihova koža je bila opečena, a malo stakla zabilo se u jedno Olenino oko. K tome, nakon udara joj je i noga bila slomljena. Nakon što su izvučeni iz ruševina, obitelj je prebačena u obližnju bolnicu, no bili su ozbiljno ozlijeđeni pa su ih brzo morali premjestiti. U Lavovu je očna specijalistica Natalija Preys obaviještena o ozljedama majke i sinova pa je fotografije ozljeda poslala svom bivšem profesoru Robertu Rejdaku u Poljskoj.

Profesor Medicinskog sveučilišta u Lublinu znao je da i majku i dječake treba odmah liječiti. Rat u Ukrajini značio je da će Oleni, Timuru i Nazaru trebati barem tjedan dana da stignu do Poljske. 

"Došli su iz pakla. Majka je bila potpuno slijepa i mogla je samo dotaknuti svoju djecu. Dječaci su bili toliko umorni i gladni da su nakon dolaska ovdje samo jeli, spavali i plakali", rekao je profesor Rejdak za BBC. 

Profesor Rejdak je inače kirurg u jednoj od najvećih europskih očnih bolnica. Olenina operacija je prošla uspješno te joj se dva dana nakon zahvata vratio vid. Ipak, njezin proces ozdravljenja će još trajati.

Jedan od blizanaca izgubio oko

Dulje će trajati put do ozdravljenja petogodišnjih dječaka jer je Nazar izgubio oko. Tim profesora Rejdaka je obavio operaciju mrežnice, a sada planiraju daljnju operaciju očne sive mrene. 

"Blizanci također imaju veliku traumu oka. Nadamo se da će im vid na kraju biti dobar, ali trebat će im dulje liječenje. Da su majka i dječaci došli u Lublin nekoliko dana kasnije, ostali bi slijepi. Bio je to posljednji trenutak za početak liječenja. Već je prošlo sedam dana od nesreće, a kod traume oka je to ključno", komentirao je profesor Rejdak.

Upitan je li ovo spašavanje vida ravno čudu, poljski profesor odgovara da "malo jest".

Virtualna medicina za pomoć žrtvama rata

Olena kaže da je njoj i dječacima dobro u bolnici i da primaju i psihološku pomoć. Majka kaže da se ne bi vratila u Ukrajinu, između ostalog, jer joj je dom uništen. Ističe da su u bolnici svi ljubazni prema njoj i njezinoj obitelji.

Profesor Rejdak je među onima koji pomažu obitelji Selichzianow da pronađu dom za život. Olena se nada da će naći posao kada se oporavi i bude spremna. No nije ova ukrajinska obitelj jedina kojoj je potrebna pomoć. Profesor Rejdak pruža virtualne konzultacije svojim kolegama u Ukrajini, a zahvaljujući svom nastavnom radu ima mrežu stručnjaka.

Zato blisko surađuje i sa svojom bivšom studenticom dr. Preys pa savjetuje koga treba evakuirati zbog operacije u Lublinu. Profesor čvrsto vjeruje da je virtualna medicina ključna za pomoć žrtvama rata u Ukrajini. Njegov tim u Ukrajinu šalje i medicinski materijal i donacije.

Profesor Rejdak i njegov tim će idućih dana opet operirati blizance, ali se istovremeno pripremaju i za pridošlice koji će u bolnicu dolaziti iz Ukrajine, piše BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.