Lorenz Marović izgubio spor: Oklopnjaču Re d´Italia pronašao ministar Mesić

SPLITSKI Općinski sud nepravomoćno je odbio tužbu vlasnika ronilačkog centra Manta Lorenza Marovića. Sutkinja Mirjana Rubić presudila je, naime, da je država 2005. godine pronašla oklopnjaču Re d'Italia potopljenu tijekom viškog boja 1866. godine. Ostavili su tako Marovića bez prava na naknadu od 10 posto pronađenih vrijednosti, a usto mora državi nadoknaditi troškove parničenja u visini od 16.875 kuna.

Nabasao na olupinu tražeći koralje

Sud je presudio u korist ministra kulture Jasena Mesića, koji je u doba pronalaska zapovjednog broda talijanskog admirala Persana bio arheolog i vođa francusko-hrvatske ekipe koja je istražila olupinu par dana nakon što je Marović nabasao na ostatke broda tražeći koralje. Bilo je to 29. travnja 2005. godine. Marović je odmah obavijestio Ministarstvo kulture tražeći što žurniji izlazak inspektora zaštite kulturnih dobara.

U svom tužbenom zahtjevu naveo je da Ministarstvo nije postupilo po propisima, već su na Vis poslali Mesića, tada arheologa Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda, čija je funkcija inkompatibilna sa ulogom inspektora zaštite kulturnih dobara. 

Što je dobro za državu, dobro je i za ministra

Marović je sud pokušao uvjeriti da Mesić nije obavio povjereni zadatak i ispitao nalazište, već je doveo francusko-hrvatsku istraživačku ekipu, koja je 7. svibnja 2005. godine objavila otkriće bez iznošenja pozicije potonulog broda.

Marović je o sukobu interesa i zloporabi položaja i ovlasti Jasena Mesića izvijestio Ministarstvo kulture i DORH, no vidimo kako je to završilo. U međuvremenu je Mesić dogurao do čelnog mjesta ministarstva, dok je DORH u sporu branio interese države. Nekako se sve to sretno poklopilo i sa Mesićevim interesima.

Sutkinja Rubić u obrazloženju presude navela je, među ostalim, da je Ministarstvo kulture rješenjem od 5. lipnja 2005. godine osporilo Maroviću pravo nalaza i postotak od pronađenih vrijednosti jer je potopljeni brod nađen prema raspoloživim podacima Ministarstva kulture. Država je, naime, navela da je od 7. kolovoza 2002. godine akvatorij viškog boja pod preventivnom zaštitom. Marović je bez uspjeha pokušao dokazati da mjesto potonuća Re d'Italie nije bilo obuhvaćeno tim pojasom.

Nije pronašao konkretno, imao je samo pretpostavke...

Sutkinja Rubić odbila je na koncu Marovićev tužbeni zahtjev kao neosnovan. On zapravo ništa konkretno nije pronašao, drugi su to napravili umjesto njega, ustvrdila je.

"Iz sadržaja njegove prijave da se zaključiti o njegovoj pretpostavci kako se radilo o položaju ostatka potopljenih brodova, s time da je konkretan nalaz realiziran mimo njegove prijave u vidu hrvatsko-francuske ekspedicije koja je formirana upravo u tu svrhu, a čije je istraživanje odobreno i započelo prije tužiteljeve prijave, obrazložila je svoju presudu sutkinja Rubić.

Lorenz Marović: "Ovo je čista politička odluka"

Nekako upada u oči da se tajming dolaska Mesićevog internacionalnog tima podvodnih istraživača nevjerojatnim slučajem podudara s Marovićevom prijavom. Viški ronilac bio je vrlo razočaran presudom. "Nema se tu što reći. Olupina nije bila u preventivnoj zoni. To je čista politička odluka", kratko nam je komentirao Marović, budući da još nije vidio obrazloženje presude. Najavio je kako nema namjeru odustati i kako je spreman internacionalizirati slučaj na Europskom sudu za ljudska prava.

Francuzi pokupili zlato i nestali?!

Marović i njegovi svjedoci pokušali su uvjeriti sud da je oklopnjača bila puna zlatnika. Radilo se o admiralskom brodu talijanske flote koja je dobila u zadatak osvojiti Vis i uspostaviti svoju vlast. Prilično je logično zvučao zaključak da se u potpalublju nalazilo zlato, potrebno za normalno funkcioniranje na tek osvojenom otoku.

Ma kakvo zlato, umro je od smijeha Mesić na suđenju početkom godine. Ništa od toga nije se našlo, uvjeravao je ministar. Maroviću je, pak, cijela priča bila krajnje sumnjiva. Ustvrdio je kako su Francuzi spuštali do olupine bez nadzora hrvatskih vlasti te potom misteriozno nestali nakon par dana. Mesić je to nazvao bajkom. Čini mu se da je Marović previše gledao Indianu Jonesa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.