Logoraši povezali Bajića s Udbom, zatražili da Milanović ulazak Srbije u EU uvjetuje odštetom

Foto: Hina

HRVATSKI logoraši srpskih koncentracijskih logora i veteranske udruge Domovinskog rata u četvrtak su pozvali predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića da ulazak Republike Srbije i Europsku uniju (EU) uvjetuje obeštećenjem hrvatskih žrtava.

"Očekujemo da premijer Milanovića u ovome trenutku jasno istupi i uvjetuje ulazak Srbije u EU obeštećenjem hrvatskih žrtava i nas logoraša“, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić.

Turudić je to izjavio uime Koordinacije veteranskih, braniteljskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije na konferenciji za novinare održanoj ispred splitskog Općinskog suda nakon što je u četvrtak na tome sudu prekinuto suđenje Emiliju Bunguru. Od Bungura i još dvojice bivših vojnih policajaca - Tomislava Duića i Miljenka Bajića - traži se da podmire više od milijun kuna što je Ministarstvo obrane isplatilo kao odštetu obitelji Gojka Bulovića, koji je 1992. godine umro kao zatočenik u Vojno-istražnom centru Lora.

"Želimo prozvati i pozvati premijera Milanovića da isto tako ultimativno uvjetuje ulazak Srbiji u EU kao što to čini ovih dana glumeći velikoga Hrvata i domoljuba i ucjenjujući Srbiju na primjeru ulaska migranata u Republiku Hrvatsku, to učini i na temelju svih poznatih i relevantnih činjenica“, rekao je Turudić. Dodao je kako je međunarodnim presudama potvrđeno "da je agresor kriv za sva zla koja su se dogodila na teritoriju RH, a agresor je Srbija i JNA".

Sudski postupci s "potpisom Udbe"


Izvjestio je kako su hrvatski logoraši 14. srpnja ove godine podnijeli stotinjak zahtjeva Državnom odvjetništvu u Splitu za odštetu hrvatskim žrtvama, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor. Pozvao je sve institucije i nevladine organizacije u Hrvatskoj da zaštite žrtve i stradalnike Domovinskog rada koji su, po Turudiću, stavljeni u drugi plan.

Turudić smatra da "sudski postupak na splitskom Općinskom sudu u kojem se od hrvatskih branitelja traži da podmire financijsko obeštećenje obitelji Gojka Bulovića, te sudski postupci Lora 1 i Lora 2 na Županijskom sudu u Splitu pokazuju da se to radi s 'potpisom Udbe' i na taj način žrtvu pretvara u agresora, a agresora pretvara u žrtvu". Za nezakonito postupanje dijela pravosudnih dužnosnika Turudić je prozvao bivšega glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i bivšega županijskog državnog odvjetnika Michela Squiccimarra.

"Ovo je potpis Udbe, iz ovoga vidimo da Udba manipulira hrvatskim pravosuđem. Želimo da to odmah prestane i da se to ubuduće više ne događa“, poručio je Turudić uime veteranskih, braniteljskih i stradalničkih udruga. Podsjetio je kako su se hrvatski branitelji borili za hrvatsku državu i vladavinu prava te će se, istaknuo je, "svim sredstvima“ i ubuduće boriti da ona bude pravična država, a ne da branitelji dobijaju velike zatvorske kazne i isplaćuju odštete".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.