LNP: Bačić i Kalmeta nezakonito omogućili Jadroliniji da izvuče 200 milijuna kuna iz proračuna!

ANTONIJA MIŠURA, direktorica Linijske nacionalne plovidbe, prozvala je Agenciju za obalni i linijski promet te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za pogodovanje državnom brodaru Jadroliniji.

Mišura kaže da je pogodovanje potvrdio i Upravni sud koji je prihvatio tužbu Linijske nacionalne plovidbe te presudio da je Agencija za četiri brzobrodske linije, Lastovo - Split, Mali Lošinj - Rijeka, Vis - Split i Bol - Split prekršila odredbe javnog natječaja i uredbu o postupku za davanje koncesije.

Jadroliniji nezakonito 200 milijuna kuna iz proračuna!

"Agencija je poništila sporne koncesijske natječaje, ali nisu raspisali nove. Četiri godine Jadrolinija nezakonito održava te linije. Iz državnog proračuna dobili su 200 milijuna kuna kao potporu za održavanje linija", istaknula je Mišura.

Posljednji udarac Ministarstva bila je, kaže, eliminacija sa natječaja za liniju Žirje - Kaprije - Šibenik, čime su uskraćeni za otvaranje novih osam radnih mjesta i 25 milijuna kuna prihoda. Mišura se požalila da su ih "otkantali" svega sat vremena prije zaključenja natječaja uz obrazloženje da nisu dostavili dokaze da je Linijska nacionalna plovidba potpisala kolektivni ugovor. Ugovor su potpisali, no u ponudi za nadmetanje nigdje nije bilo specificirano da se treba dostaviti, obrazložila je Mišura. 

Agencija za zaštitu monopola!

"Sve ovo ukazuje na problem Agencije za obalni i linijski promet, koja je osnovana u Splitu upravo iz razloga da dođe do decentralizacije i liberalizacije tržišta. Međutim, Agencija je opet postala utočište za državnu administraciju. Pogoduju monopolu Jadrolinije. Ministarstvo, donedavni predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Branko Bačić, predsjednik Upravnog vijeća Agencije Mario Babić i ravnatelj Agencije Ivan Franičević sustavno sprječavaju rast i razvoj Linijske nacionalne plovidbe dodjeljujući nezakonito poslove Jadroliniji", kazala je Mišura. 

Linijska nacionalna plovidba pred Trgovačkim sudom je pokrenula spor. Tuže za 9 milijuna kuna izgubljene dobiti za liniju Bol - Split.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.