Liječnici i pacijenti pokrenuli akciju protiv zakona o prometu

Ilustracija: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

HRVATSKA udruga za promicanje prava pacijenata i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) organizirale su peticiju "Reci NE ovakvom zakonu" protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koje ocjenjuju da nanose štetu i liječnicima i pacijentima.

Udruga za promicanje prava pacijenata pozvala je građane da potpišu peticiju i usprotive se namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima prosljeđuju policiji, ističući da se time krše zakonom zajamčena prava pacijenata.

Krši se pravo na povjerljivost i privatnost

Predložene zakonske izmjene nalažu obiteljskom liječniku da obavijesti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se krši pravo na povjerljivost, kao i pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava pacijenata, upozorava u priopćenju Udruga.

Riječ je o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, o kojima će se sutra, u drugom čitanju, raspravljati u saboru. Protiv njih su se već izjasnile liječničke strukovne udruge ocijenivši da nanose štetu liječnicima i vozačima.

Liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta

Udruga za promicanje prava pacijenata ističe potrebu pacijentovog pristanka za ustupanje medicinskog kartona, odnosno podataka o njegovom liječenju trećim osobama. Smatra i da se narušava odnos između obiteljskih liječnika i pacijenta te se potiče agresivnost pacijenata prema liječnicima, kada im se oduzme vozačka dozvola.

Navode i da liječnik ne može biti odgovoran za ponašanje pacijenta kojemu je propisan lijek uz koji se ne preporučuje upravljanje vozilima. Obaveza je pacijenta da se toga drži, isto kao i što mu je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola.

Pacijent, kažu, može u bilo kojem trenutku otići kod privatnika po recept i zaobići sustav u kojemu bi mu se zbog korištenja određenog lijeka oduzimala dozvola. Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.