LICEMJERJE DORH-A Novinarska objektivnost važna im je samo onda kada im to odgovara

Screenshot: HRT

PREDSTAVNICI USKOK-a i DORH-a jučer su u Osijeku odbili svaki zahtjev okupljenih novinara za izjavu nakon ročišta sa suđenja braći Mamić, da bi jutros, poslali oštro reagiranje na emisiju HTV-a u kojem se žale da im nije omogućena prezentacija njihove strane priče već samo suprotne strane!?  

>> Domagoj Novokmet smijenjen s mjesta urednika Otvorenog nakon pisma iz Uskoka

"Raspravljalo se i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira 'svoju stranu priče'", stajalo je u reagiranju USKOK-a na sinoćnju emisiju HTV-a Otvoreno urednika Domagoja Novokmeta koji je odmah nakon tog otvorenog pisama USKOK-a smijenjen od strane vrha Prisavlja. Naime, USKOK se opravdano žalio da nije pozvan u HTV-ovu emisiju, što jest propust, no zanimljiv je dio kada državni istražitelji problematiziraju  "osnovne novinarskog načela objektivnog izvještavanja javnosti" jer je "prezentirana" samo jedna strana.

Ako se držimo tog načela, USKOK-a je danas zapravo treba zatražiti smjenu ama baš svakog urednika hrvatskih medija. Svi su hrvatski mediji, uključujući i javni novinski servis Hinu, ali i Index, imali nakon jučerašnjeg ročišta suđenju braći Mamić i Damiru Vrbanoviću isključivo izjave odvjetnika Mamićevih te okrivljenika Zdravka Mamića bez izjava tužitelja. Zašto? Zato što su predstavnici USKOK-a jučer novinarima u Osijeku otvoreno rekli da neće odgovarati na novinarska pitanja.

Neki od naših kolega jučer su u Osijeku tražili izjave tužitelja, no rečeno im je kako iz USKOK-a i DORH-a ne daju izjave o procesu koji je tijeku. I to je legitimno od strane DORH-a. No zašto su onda poslali otvoreno pismo HTV-a u kojem se žale da im nije dopušteno govoriti kada i sami priznaju da ne smiju ništa reći!?

"USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira 'svoju stranu priče'. Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka", stoji u današnjem reagiranju USKOK-a.

Ovo se može tumačiti i kao pritisak na slobodu medija

No, s obzirom na povijest nepojavljivanja USKOK-a i DORH-a u informativnim emisijama, te na dosadašnju tradiciju prema kojoj i USKOK i DORH u 95 posto slučajeva odgovaraju da ne mogu odgovoriti zbog tajnosti postupka, današnje otvoreno reagiranje USKOK-a može se tumačiti i kao pritisak na slobodu medija. Odnosno na izbor same teme emisije.

Uostalom, kada se govori o "osnovama novinarskog načela objektivnog izvještavanja javnosti" valjda podsjetiti na česte slučajeve pojedinih dnevnih novina koje objavljuju vrlo detaljan iskaze ljudi koje okrivljuje USKOK i DORH-a. Od detalja Sanaderovog iskaza pa do feljtona o detaljima iskaza Luke Modrića iz rujna 2015. godine i Dejana Lovrena USKOK-u koji su izašli u jednim dnevnim novinama.

Nitko iz USKOK-a tada se nije žalio na - nepristranost.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.