Leonovoj majci država dala otkaz nakon smrti djeteta, ministarstvu je to "izuzetno dobro"

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

DJEČAK Leon Lapaš pokopan je ovog tjedna, nakon što je prije tjedan dana izgubio bitku za život. Punih 12 godina mučio se i borio s 20 dijagnoza, a o njemu je cijelo vrijeme brinula njegova majka Leonela Pomper, koja nije htjela da joj sin ide u neku zdravstvenu instituciju. Umjesto toga je svake sekunde bila uz sina kojeg je često morala i oživljavati.


Sad, nakon njegove smrti, kao što smo već pisali, automatski je ostala bez prava koja je imala kao roditelj njegovatelj. Naknada za roditelja njegovatelja iznosi 2500 kuna. Iako je ta naknada mizerna s obzirom na sve troškove liječenja, roditeljima teško bolesne djece i taj malen novac dobro dođe.

Saborske zastupnike plaćamo još godinu dana nakon što im istekne mandar

No kao što smo naveli, oni ostaju bez njega odmah nakon što im dijete umre. Oni koji su pisali Zakon o socijalnoj skrbi očito nisu mislili o tome da roditelji nakon smrti djeteta trebaju platiti sahranu i psihički se oporaviti kako bi uopće mogli nastaviti sa svojim životima.

U tom kontekstu treba napomenuti i da saborske zastupnije plaćamo iz državnog proračuna još godinu dana nakon isteka mandata, a u isto vrijeme država roditeljima oduzima status njegovatelja odmah nakon smrti djeteta.

>>Umro je Leon Lapaš, dječak koji je postao simbolom borbe i hrabrosti

>>Majci malog Leona odmah nakon njegove smrti oduzet je status njegovateljice, ostala je bez ičeg

>>Nakon Leonove smrti ministarstvo njegovoj majci poručilo da ide na burzu

Punih 12 godina bila je uz teško bolesnog sina i njegovala ga sama


To se dogodilo i Leonovoj majci koja je punih 12 godina njegovala teško bolesnog sina. Ona je pritom i sama teško oboljela te joj je dijagnosticirana multipla skleroza, nedavno su joj otkriveni problemi s bubrezima, a ima i epilepsiju.

Pitali smo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, planiraju li izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te smatraju li da se naknada od 2500 kuna treba povećati i produžiti i neko vrijeme nakon djetetove smrti.

U Ministarstvu su nam odgovorili da oni "uvijek razmatraju svaki prijedlog koji bi poboljšao postojeće mjere i pomogao najranjivijim skupinama u društvu. Zbog iznimno osjetljive problematike, razmotrit ćemo i mogućnosti podrške u ovakvim situacijama", stoji u odgovoru ministarstva kojeg vodi HDZ-ovka Nada Murganić.

Uz to su nam još odgovorili kako status roditelja njegovatelja smatraju "izuzetno dobrom mjerom".

Navode kako im uz naknadu od 2500 kuna Ministarstvo osigurava prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, kao i prava za vrijeme nezaposlenosti.

Ministarstvo demografije: Smrću djeteta prestaje pravo na naknadu

"To znači da roditelj njegovatelj, odnosno njegovatelj ima status zaposlene osobe po posebnim propisima i Ministarstvo mu isplaćuje naknadu u iznosu od 2500 kuna te uplaćuje i sve obvezne doprinose. Takvim radnim odnosom otvara se i mogućnost ostvarivanja radnog staža potrebnog za mirovinu.


Roditelj njegovatelj, odnosno njegovatelj ima pravo i na naknadu za vrijeme bolovanja kao i tijekom odmora te pravo na godišnji odmor od 4 tjedna tijekom godine, kada se djetetu osigurava privremeni smještaj te ima pravo i na naknadu ako je dijete na bolničkom liječenju najduže dva mjeseca.

Dijete s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom može za vrijeme korištenja prava njegovog roditelja ili njegovatelja boraviti i u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi, domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja usluga boravka do četiri sata dnevno, a iznimno i duže ako mu roditelj ili njegovatelj tijekom boravka pruža usluge pomoći i njege", stoji u odgovoru ministarstva.

Dalje navode kako, "osim prava roditelja, dijete s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom zbog težine svoga zdravstvenog stanja ostvaruju pravo i na osobnu invalidninu u iznosu od 1250,00 kuna, pravo na uvećani dječji doplatak u iznosu od 830,00 kuna te naknadu za ugroženog kupca energenata u iznosu od 200 kuna, kao i pravo na sve usluge u sustavu socijalne skrbi, npr. psihosocijalnu podršku, savjetovanje i pomaganje. Obitelji se može priznati i jednokratna naknada za potrebe pomoći podmirivanja troškova liječenja ili druge potrebe predviđene zakonom".

"Smrću djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom, pravo na naknadu prestaje, ali roditelj njegovatelj, odnosno njegovatelj ima sva prava pri Zavodu za zapošljavanje vezana za naknadu zbog prestanka radnog odnosa, a kako bi imao priliku zbog svoje specifične situacije ponovno se integrirati u zajednicu. Roditelj također može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu za podmirenje troškova koji su nastali zbog gubitka djeteta", stoji u odgovoru ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.