Nakon Leonove smrti Ministarstvo njegovoj majci poručilo da ide na burzu

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

INDEX je jučer pisao o dječaku Leonu Lapašu koji se 12 godina mučio i borio s 20 dijagnoza, a bitku za život izgubio je prije nekoliko dana.

Njegova majka Leonela Pomper sve ove godine nije mogla raditi jer je svake sekunde morala biti uz sina kojeg je često morala i oživljavati. Sad, nakon njegove smrti, kao što smo već pisali, automatski je ostala bez prava koja je imala kao roditelj njegovatelj.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdilo nam je da roditelj njegovatelj odmah nakon smrti djeteta ostaje bez svih prava i ukida mu se taj status. S druge strane, u Ministarstvu rješenje problema vide u odlasku na burzu.

>>Majci malog Leona odmah nakon njegove smrti oduzet je status njegovateljice, ostala je bez ičega

>>Umro je Leon Lapaš, dječak koji je postao simbolom borbe i hrabrosti

Evo što sve Ministarstvo predlaže majci

U Ministarstvu su nam odgovorili kako je "pravo na status roditelja njegovatelja uvedeno u Zakon o socijalnoj skrbi 2007. godine kada se uvidjelo da je nužno da pojedini roditelji brinu o djeci s najtežim oštećenjima odnosno da kontinuirano i danonoćno budu uz svoje dijete, budući da prava koja su im bila osigurana u sustavu rada nisu bila dostatna za cjelodnevnu brigu o djetetu s najtežim oštećenjem".


"Od 2007. godine do danas krug korisnika prava višekratno je proširivan te se danas roditeljima uz naknadu koja iznosi pet osnovica za ostvarivanje drugih prava Zakona o socijalnoj skrbi, osiguravaju i prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti kao zaposlena osoba prema posebnim propisima. U skladu s navedenim, smrću djeteta prestaje i predmetno pravo, ali roditelji djeteta mogu ostvariti prava za vrijeme nezaposlenosti u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava", navode u Ministarstvu.

Nadalje, navode još nekoliko prijedloga.

"Ukoliko se i nadalje nalaze u riziku od siromaštva mogu se obratiti nadležnom centru za socijalnu skrb u svrhu eventualnog ostvarivanja drugih prava uređenih Zakonom o socijalnoj skrbi ukoliko zadovoljavaju uvjete propisane Zakonom, kao što su zajamčena minimalna naknada, jednokratna naknada koja se upravo priznaje samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog smrti člana obitelji te u drugim slučajevima. Također, postoji mogućnost ostvarivanja prava na uvećanu jednokratnu naknadu u osobito opravdanim slučajevima uz prethodnu suglasnost Ministarstva i druga prava", stoji u odgovoru Ministarstva demografije.

Sramotan Zakon o socijalnoj skrbi


Podsjetimo, naknada za roditelja njegovatelja iznosi 2500 kuna. Iako je ta naknada mizerna s obzirom na sve troškove liječenja, roditeljima teško bolesne djece i taj novac dobro dođe.

No kao što smo naveli, oni ostaju bez njega odmah nakon što im dijete umre. Oni koji su pisali ovaj Zakon očito nisu mislili o tome da roditelji nakon smrti djeteta trebaju platiti sahranu i psihički se oporaviti kako bi uopće mogli nastaviti živjeti.

To se dogodilo i Leonovoj majci koja je punih 12 godina njegovala teško bolesnog sina. Ona je pritom i sama teško oboljela te joj je dijagnosticirana multipla skleroza, nedavno su joj otkriveni problemi s bubrezima, a ima i epilepsiju.

U Ministarstvu pak rješenje problema vide u odlasku na burzu. Ili odlasku nadležnom centru za socijalnu skrb kako bi "eventualno ostvarivala druga prava uređena Zakonom o socijalnoj skrbi". Naravno, ako zadovolji uvjete propisane Zakonom.

Leonova majka: Zakon se pod hitno mora mijenjati

Iz svega je evidentno da se Zakon o socijalnoj skrbi hitno mora mijenjati. Ako već saborski zastupnici i državni dužnosnici nakon isteka mandata mogu još punih godinu dana primati plaću, onda bi se barem ova naknada mogla produžiti i roditeljima njegovateljima, kao što je Leonova majka.


"Živimo u gradskom stanu pa sam zvala u općinu bi li mi Grad mogao pomoći plaćati režije i žena koja radi u općini mi je rekla da ne. Kazala je da prvo moram ići na procjenu invalidnosti.
Nemam više pravo ni na što, ovaj se zakon hitno mora mijenjati jer čovjek ostane bez svega.

Ovo ne govorim samo radi sebe, već i radi drugih majki koje godinama brinu o teško bolesnoj djeci. Uvijek sam se bunila kad bi bila neka nepravda i nastojala pomoći svima", rekla nam je jučer Leonela Pomper.

Upravo se ona s udrugom Anđeli 2007. izborila da se roditeljima teško bolesne djece prizna status njegovatelja. Predsjednica udruge Anđeli Dijana Aničić također smatra da se zakon hitno mora mijenjati.

"Taj status roditelja njegovatelja je katastrofalan. Mi radimo za 3 kune po satu"

"Naša vrla država i naši vrli zakoni i pravilnici, nakon smrti djeteta, ne dozvoljavaju roditelju ni dana žalovanja, ni dana bolovanja, ni dana odmora, ni prilagodbu, niti rehabilitaciju. Dakle, našoj Leoneli su smrću sina dali otkaz, ukinuli sva prava iz potpisanog odnosa koja je imala, odnosno nije s državom. Ta ista država tretirala ju je kao roba, taoca ljubavi prema vlastitu djetetu, prisiljavajući je da radi 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, bez dana odmora.


Zakon je grozan, pitam se jesu li oni koji su ga pisali majke i očevi, znaju li da se i njima može dogoditi da imaju teško bolesno dijete. Zakon krši osnovna ljudska prava, a taj status roditelja njegovatelja je katastrofalan. Mi radimo za 3 kune po satu dan noć, dobivamo 2500 kuna mjesečno, a još kupujemo neke lijekove.

Roditelji koji imaju ovako teško bolesnu djecu s brojnim dijagnozama obavljaju posao institucija. Njen sin da je bio smješten u neku instituciju, što je mogao biti sa svim dijagnozama, on bi koštao državu 20-ak tisuća kuna. To su djeca koja su na intenzivnoj skrbi, koja se moraju reanimirati. No za državu je lakše dijete ostaviti doma, a obitelji često imaju i drugu djecu o kojoj se treba brinuti, a onda dolazi do raspada sistema, tako se uništavaju obitelji. U državi misle da su riješili problem donošenjem ovog zakona, a on je tako loš", rekla nam je Dijana.

Peticija Plenkoviću

Potaknuta situacijom u kojoj se trenutno nalazi majka Leonela Pomper, udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA pokrenula je potpisivanje peticije premijeru Andreju Plenkoviću. Udruga traži hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, uređivanje prava na status roditelja njegovatelja/njegovatelj. Ut to traže psihosocijalnu podršku roditeljima, obiteljima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom, a posebno u slučaju smrti djeteta. I na kraju traže da se osmisle programi za uključivanje roditelja na tržište rada.


"Poštovani,

Sustavno, već godinama, molimo i upozoravamo na izrazito loš uređen sustav podrške nama roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Međutim, svaki put bezuspješno. 

Potaknuti situacijom u kojoj se trenutno nalazi majka Leonela Pomper odlučili smo sada zaista poduzeti sve kako bismo zaustavili ovo prije svega nehumano postupanje prema nama. Jer humanost je temelj za ljudska prava i razvijanje humanosti se mora stalno nastavljati kako bi svi uživali ljudska prava. 

Sukladno tome smatramo da je država u slučaju smrti djeteta s teškoćama dužna pokazati suosjećanje prema roditelju i obitelji.

Država je u tom smislu dužna u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom roditelju osigurati da koristi pravo na status njegovatelja još minimalno 6 mjeseci kako bi se roditelju dalo vrijeme za žalovanje, prihvaćanje i resocijalizaciju. 

Država je u tom smislu dužna osigurati roditelju stručnu psihološku i svaku drugu pomoć kako bi se resocijalizirao nakon višegodišnje izolacije iz društva.

Država je u tom smislu dužna osigurati roditeljima programe radi što uspješnijeg povratka na tržište rada. 

Slijedom navedenog TRAŽI SE:

- Hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi- uređivanje prava na status roditelja njegovatelja / njegovatelja

- psihosocijalna podrška roditeljima,obiteljima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom, a posebno u slučaju smrti djeteta

- programi za uključivanje roditelja na tržište rada

Napominjemo da je država pokazala suosjećanje prema zaposlenim majkama ili samozaposlenim majkama koje rode mrtvo dijete ili ako dijete umre prije nego što je protekao rodiljni ili roditeljski dopust. Također, država pokazuje brigu i prema ovisnicima kao i prema bivšim zatvorenicima kojima je osigurana stručna pomoć u postupku resocijalizacije", stoji u pozivu na potpisivanje peticije koja se nalazi OVDJE.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.