Laschet preuzeo odgovornost za neuspjeh na izborima: CDU nakon 16 godina ide u oporbu

Foto: EPA

ARMIN LASCHET u subotu je preuzeo odgovornost za neuspjeh na njemačkim parlamentarnim izborima krajem rujna, priznavši da nakon 16 godina na vlasti CDU prelazi u oporbu, ali je pritom pozvao na jedinstvo i pomlađivanje te konzervativne stranke.

"Odgovornost za ovakav rezultat je na meni kao lideru i kandidatu za premijera. Ja sam odgovoran za izbornu kampanju i za njezin neuspjeh", rekao je na kongresu mladeži Kršćansko-demokratske unije (CDU) održanom tijekom vikenda u Münsteru.

"Rezultat je bio loš i ništa ne može proći nezamijećeno", dodao je.

Na parlamentarnim izborima 26. rujna CDU je s 24.1 posto glasova postigao najgori rezultat u svojoj povijesti, završivši na drugome mjestu iza socijaldemokrata.

A socijaldemokrati su u petak postavili temelje buduće heterogene tročlane koalicijske vlade sa Zelenima i liberalima. Tri su stranke najavile preliminarni sporazum premda će pregovori potrajati tjednima.

Laschet je kazao da se CDU sada mora pripremiti za opoziciju u Bundestagu, podsjetivši da je u ovakvoj situaciji stranka zadnji put bila 2005.

Po riječima predsjednika FDP-a Christiana Lindnera, takozvana semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo je za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.

"Treba oblikovati novi CDU"

Armin Laschet najavio je da će uskoro odstupiti s mjesta predsjednika Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države Njemačke i jezgre CDU-a. Pozvao je na obnovu svoje stranke, posebice pomlađivanjem, ali i većom zastupljenošću žena u njezinim redovima. 

Kazao je i da bi unutar CDU-a volio vidjeti više jedinstva jer stranci prijeti implozija.

Njegovo mišljenje dijeli i ministar zdravstva Jens Spahn, koji je pozvao na ponovnu uspostavu "kulture povjerenja unutar stranke, pogođene krizom kohezije".

Laschet je čovjek koji mora "oblikovati novi CDU" i dovršiti proces smjene generacija.

"Generacija koja dolazi nakon kancelarke Angele Merkel sada će morati preuzeti odgovornost", dodao je 41-godišnji ministar.

Dan prije drugi potencijalni kandidat za predsjednika stranke, ultraliberalni Friedrich Merz, ocijenio je da je CDU "na rubu ponora".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.