Kurz pozvao ekstremnu desnicu u austrijsku vladu

Foto: Hina
 
MLADI austrijski konzervativni čelnik Sebastian Kurz, pobjednik na parlamentarnim izborima 15. listopada, najavio je u utorak da će pozvati stranku krajnje desnice FPO na pregovore s ciljem formiranja vladine koalicije.
 
Taj je korak bio i očekivan, ocjenjuje agencija France Presse, i on otvara put povratku na vlast Slobodarske stranke (FPO) 17 godina nakon što ju je onamo pozvao 2000. drugi konzervativac, Wolfgang Schuessel.
 
Kampanja u sjeni skandala
 
Već u subotu Kurz je kazao da je imao "vrlo pozitivne" preliminarne razgovore čelnikom FPO-a Heinz-Christianom Stracheom.
 
Analitičari su ocijenili da je Kurz tijekom kampanje prisvojio tipično desničarske teme, kao što je protuimigrantska politika. Predizborna kampanja protekla je u sjeni skandala i međusobnih optužbi kandidata.
 
FPO u više navrata tražio istupanje iz Europske unije
 
"Potrebna je prije svega, i to je za mene temeljni preduvjet za pregovore, jasna proeuropska opredijeljenost. Austrija može biti jaka samo ako aktivno shvatimo svoju ulogu u jačanju Europske unije", rekao je Sebastian Kurz na konferenciji za tisak na kojoj je FPO-u ponudio koalicijske pregovore.
 
Posebice je naglasio važnost proeuropske orijentacije Austrije s obzirom na planirano predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovini sljedeće godine: "To će biti jedna od najvažnijih zadaća buduće vlade", rekao je Kurz.
 
FPO je u prošlosti u više navrata žestoko kritizirao EU te tražio istupanje Austrije iz Unije, ali su u posljednje vrijeme ova stajališta ublažena.
 
"Treba nam poštivanje i tolerancija"
 
Kurz je kao jedan od uvjeta za formiranje vlade, aludirajući na žestoka razilaženja s bivšim koalicijskim partnerom Socijaldemokratskom strankom Austrije (SPÖ), naveo i "novi politički stil" koji treba zavladati u Austriji.
 
"Mi trebamo novi stil, drugačiji međusobni odnos. Vlada mora djelovati zajednički i njegovati međusobni odnos koji odlikuju poštivanje i tolerancija. I to unutar i izvan parlamenta", rekao je Kurz. On je naglasio da će jedinstvo unutar buduće koalicije biti nužno zbog promjena koje zemlju očekuju.
 
Uspiju li se dvije stranke složiti oko uvjeta formiranja koalicije, to će biti prvi put u više 15 godina da je krajnja desnica dio austrijske vlade. U razdoblju 2000-2005. Narodna stranka (OVP) bila je formirala vladu sa Slobodarskom (FPO). Očekuje se da će Strache tijekom dana objaviti svoj odgovor na ponudu o koalicijskim pregovorima s Kurzom. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.