Kupac u Njemačkoj ubio radnika na pumpi zbog maske. Raste strah od radikalizacije

Foto: EPA

NAKON ubojstva zaposlenika na benzinskoj crpki u Njemačkoj ove subote njemačka je javnost istodobno zgrožena i u strahu od radikalizacije društva. Podsjetimo, u gradu Idar-Obersteinu kupac je na benzinskoj crpki ustrijelio i usmrtio prodavača nakon što ga je ovaj zamolio da stavi zaštitnu masku tijekom kupnje.

Počinitelj bio bijesan

Prema navodima policije, 49-godišnji je muškarac postupio iz bijesa te za sebe tvrdi da se ne slaže sa zaštitnim mjerama protiv koronavirusa. Nakon počinjenja zločina počinitelj je pobjegao, a policiji se predao u subotu ujutro te je sve priznao. 

Annalena Baerbock, kandidatkinja zelenih i nasljednica Angele Merkel na mjestu kancelarke, kaže da je u šoku: "Šokirana sam ovim užasnim ubojstvom mladog čovjeka, koji je jedino tražio da se poštuju pravila. Moja sućut njegovoj obitelji i najmilijima."

Kandidat SPD-a Olaf Scholz napisao je da je šokiran jer je netko ubijen samo zato što je htio zaštiti sebe i ostale. "Kao društvo, moramo se rezolutno oduprijeti nasilju", dodaje. 

Je li za sve kriv pokret Querdenken?

Ovaj je događaj ponukao javnost da se pozabavi opasnostima rastućeg pokreta Querdenken. Radi se o pokretu koji ujedinjuje radikalnu desnicu i teoretičare zavjere, a čiji članovi pokazuju sklonost govoru mržnje i nasilju, piše Deutsche Welle.

Prošlog je tjedna Facebook uklonio gotovo 150 korisničkih računa, stranica i grupa koji su povezani s pokretom Querdenken, kao dio svoje politike kojom se obračunavaju sa širiteljima dezinformacija i onima koji pozivaju na nasilje. Ovaj je pokret dospio u žižu javnosti za vrijeme pandemije, tijekom koje su opetovano optuživali političare i medije za laži. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.