Krstičević najavio: Ministarstvo do kraja godine šalje još 3.000 poziva za vojnu pričuvu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

MINISTAR obrane Damir Krstičević gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija u kojoj je komentirao situaciju s Agrokorom, stanje u vladi, ali i pozive za pričuvnike, kojih je najavio još 3.000 do kraja godine.

>>MORH naredio vježbe za 18.000 pričuvnika, objavili sve detalje: "I zaposleni moraju doći"

>>VELIKI INDEXOV VODIČ Kako se izvući iz vojne pričuve?


Ministar je izjavio kako blogovi Ivice Todorića vladi ne remete rad te kako je vlada fokusirana na svoje ciljeve.  Govorio je i o sustavu domovinske sigurnosti i rekao kako je najbitnije da se sustavno počelo baviti sigurnošću.

Sustav domovinske sigurnosti

"Prva stvar koju smo odradili upravo je bilo da nakon 15 godina donesemo Strategiju nacionalne sigurnosti. Proces njene izrade bio je vrlo inkluzivan, otvoren, sudjelovalo je puno neovisnih stručnjaka, ljudi iz znanstvene zajednice, udruga civilnog društva. Strategija je kvalitetan ishodišni dokument nakon kojega smo pristupili izradi Zakona o domovinskoj sigurnosti", rekao je ministar.

Izjavio je i kako je donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti vrlo važno jer smo suočeni s novim ugrozama i rizicima.

"Donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti držim vrlo važnim jer se promijenila sigurnosna paradigma. Danas imamo nove ugroze, rizike s kojima se suočava svako moderno društvo, pa tako i hrvatsko. Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države i upravo je to poanta tog zakona - uključivanje privatnog sektora, civilnih udruga, udruga građana, braniteljskih udruga pa i samih građana. Upravo iz partnerstva za sigurnost proizlazi sustav domovinske sigurnosti, koji smo mi već imali u Domovinskom ratu. I upravo na tom konceptu domovinske sigurnosti mi smo se obranili i u završnim operacijama oslobodili. Sustavom domovinske sigurnosti želimo ugraditi sigurno okruženje, promovirati i štititi nacionalne interese", poručio je.


Novih 3.000 poziva za vojnu pričuvu

Komentirao je i početak uspostave pričuve, zbog koje je zadovoljan.

"Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku.

Do kraja godine bit će pozvano još 3000 ljudi, a ovaj tjedan je počela obuka u Splitu. Krenula je i obuka ključnih zapovjednika", rekao je ministar koji ne vidi zašto bi bio problem "dva do tri dana služiti svom narodu, svojoj državi".

Nabavka borbenih zrakoplova

Prokomentirao je i nabavku  borbenih zrakoplova za koje je rekao kako je u tijeku evaluacija pristiglih ponuda te kako do kraja godine treba biti donesena odluka.

"Želimo partnera koji će uložiti u Hrvatsku, imati paket poslovne gospodarske suradnje na osnovi koje će otvarati radna mjesta. Bitno je da zrakoplovi ne budu samo trošak, već na neki način i investicija. Ako želimo biti jaka država i imati jaku vojsku, ta nam je sposobnost potrebna i drago mi je da za tu odluku imamo suglasje cijelog državnog vrha", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.