Krivotvorina je sve više: Među ovim popularnim markama ima najviše lažnjaka

Foto: 123rf

SVAKE godine u trgovinama diljem svijeta sve je više lažnjaka popularnih marki. U ukupnoj svjetskoj trgovini robama udio takvih proizvoda povećan je na 2.5 posto, javlja CNN.

U 2013. godini trgovina krivotvorenom i krijumčarenom robom dostigla je vrijednost od 461 milijardu dolara, čime je ostvarila udjel u svjetskoj trgovini za 2.5 posto. To kompanijama i državama pričinjama ogromnu financijsku štetu, navodi se u podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Statistika otkriva se se iz godine u godinu količina proizvedenih i prodanih krivotvorina povećava - 2008- je ona činila 1.9 posto, 2013. 2.5 posto.

Podaci OECD-a otkrivaju da su najčešće krivotvoreni svjetski poznati brendovi Rolex, Nike, Ray Ban i Louis Vuitton.


Najviše se krivotvori obuća, a potom slijede odjeća, koža galanterija, navodi se u izvještaju koji je nastao u suradnji s Uredom Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Kina je zemlja gdje se proizvede i proda najviše krivotvorina, navodi OECD. Gledajuću ukupan uvoz u EU, krivotvorine čine pet posto.

Mnogi ne gledaju na krivotvorine kao na veliko zlo, no činjenica je da se radi o ekonomskoj prijetnji koja ugrožava inovacije i koči gospodarski rast. Šteti i kompanijama, no što je još bitnije, kada se radi primjerice o lijekovima ili igračkama, u opasnost mogu biti dovedeni zdravlje i život ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.