Krenula turska invazija na Siriju, napadaju s kopna i iz zraka. Umiru civili

Foto: EPA

TURSKI vojnici i njihovi sirijski saveznici danas su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela večeras u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima osmero civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Koridor terora"

Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofenzivi.

Turska vojna operacija započela je zračnim napadima na sjeveroistoku Sirije, nekoliko dana nakon što je američka administracija objavila da povlači svoje vojnike s pograničnog područja. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj turske ofenzive eliminacija "koridora terora" uz južnu tursku granicu, misleći pritom na borce kurdskih milicija, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području.

Cilj turske akcije je micanje kurdskih boraca s područja oko granice, a upravo su Kurdi bili ključni saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države. 

Turski zrakoplovi gađali civilna područja

Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije. 

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i civilna područja, što je, kako navode, izazvalo golemu paniku među ljudima. 

Kako javlja CNN, vidljivi su prizori kaosa dok ljudi pokušavaju pobjeći na sigurno: ceste su zakrčene stotinama obitelji u bijegu, na motociklima je po pet-šest ljudi, a na automobile su privezani madraci.

Zbog bombardiranja Kurdi prekinuli operacije protiv ISIS-a

Prema SDF-u, u turskom napadu su do sada u selu Mišarafa zapadno od Ras al-Aina ubijena dva civila, a dva su ranjena. Također, navode da su gađani domovi civila u selu Sikarkah te područja u blizini brane Bouzra, koja pruža vodu stotinama tisuća civila u sjevernoj Siriji.

Uslijed bombardiranja, SDF je prekinuo svoje operacije koje vodi protiv ISIS-a, kako bi se fokusirao na tursku ofenzivu. "Sukobit ćemo se s Turcima da im ne dozvolimo da prijeđu granicu. Koristit ćemo sve svoje mogućnosti protiv turske agresije", objavio je putem Twittera glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali.

Inače, SDF je izvijestio da je više od 50 naoružanih pripadnika Islamske države u srijedu ujutro pokrenulo koordinirani napad na položaje Kurda u Raki, kako bi preuzeli kontrolu nad bazom Al Basel u središtu tog sirijskog grada.

Islamska država u kurdskim zatvorima
 
Kurdi su bili ključni faktor poraza tzv. Islamske države u Siriji te još uvijek na područjima pod svojom kontrolom po zatvorima i logorima drže 12 tisuća džihadističkih boraca, ali nejasno je hoće li ISIS-ovci i dalje biti sigurno pritvoreni, pita se BBC.

Ovo je treća vojna operacija Turske u sjevernoj Siriji u tri godine, a njeni razmjeri još nisu jasni i nema informacija jesu li turske kopnene snage pokušale ući u Siriju.

Američki predsjednik Trump je u srijedu branio svoju odluku o povlačenju vojnika iz sjeverne Sirije, ali je dodao da SAD "ne podržava" tursku operaciju.

Sirija: Kurdi su si sami krivi što su se oslanjali na Amerikance

"Turska je sada odgovorna za osiguravanje da svi borci ISIS-a ostanu zatočeni u zatvorima i da ISIS ne ojača na bilo koji način. Očekujemo da će se Turska pridržavati svih svojih obveza i dalje budno pratimo situaciju", izjavio je Trump.

Uoči ofenzive, Sirija je osudila tursko "agresivno ponašanje" i "neprijateljske namjere". Izvor CNN-a u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova kazao je da sirijska vlada smatra kako su neki Kurdi odgovorni za to što im se događa "kao rezultat njihove ovisnosti o američkom projektu".

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

Turska kurdske borce smatra teroristima

Ruski predsjednik Putin je pozvao Erdogana da "pažljivo odvagne situaciju" u Siriji kako ne bi "naškodio ukupnim naporima da se razriješi kriza".

Turska kurdsku miliciju YPG, koja je glavna snaga SDF-a, smatra produžetkom zabranjene Kurdistanske Radničke Stranke koja se tri desetljeća borila za autonomiju Kurda u Turskoj.

Turska stoga kurdske borce smatra teroristima i planira uz južnu granicu stvoriti "sigurnu zonu" u kojoj će smjestiti dva milijuna sirijskih izbjeglica, od 3,6 milijuna koliko ih je još u Turskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.