Krčki biskup oštriji od Pape: Tijekom mise zatražio da se revidira zakon o pobačaju

KRČKI biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj Valter Župan je na kraju današnje mise na Hipodromu zahvalio Papi na dolasku u ime okupljenih vjernika, ali i pozvao hrvatsku vlast da revidira zakon o pobačaju. Osim pobačaja, biskup se osvrnuo i na postojanje istospolnih zajednica rekavši da "djeca imaju neotuđivo pravo svoje roditelje nazivati "mama" i "tata". Papa Benedikt XVI. je iznio iste stavove i obitelji tijekom svoje propovijedi, ali u mnogo blažem obliku.

"Ovo mnoštvo koje je pred Vama čvrsto prianja uz nauk o nepovredivosti života, o braku i obitelji kojega Vi neustrašivo naviještate. Mi smo zato danas i došli ovamo da Vam posvjedočimo kako je to bilo naše vjekovno opredjeljenje i da na njemu odlučujemo graditi i svoju budućnost", rekao je.

"Duga teška razdoblja povijesti, u kojima je hrvatski narod bio predziđe kršćanstva, prebrođena su zato jer su nam obitelji bile utemeljene na čvrstim vrednotama evanđelja, pa smo bili slični kući utemeljenoj na stijeni koja se ne ruši kada dođu oluje, a oluja je bilo uistinu mnogo, ima ih i danas. Svjesni smo da i danas braku i obitelji prijeti srozavanje. Promiču se oblici zajedništva života koji nemaju nikakav temelj u europskoj kulturi i pravnoj baštini, a upravo se na stabilnosti obitelji i na kršćanskim vrednotama temeljila izgradnja civilizirane Europe i naše Hrvatske koja je oduvijek sastavni i neodvojiv dio Europe. Čvrsto smo uvjereni da se na tome temelji i naša budućnost", dodao je.

"Mi smo većina hrvatskog naroda i imamo pravo naviještati naše vrijednosti!"

"Ako se danas svima priznaje pravo na slobodno izražavanje stavova, onda izjavljujemo da i mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana Republike Hrvatske, imamo neotuđivo pravo da živimo, javno iznosimo i naviještamo vrijednosti po kojima nam je darovan život", rekao je te zaključio da vjernici imaju "neotuđivo pravo na to da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom 'mama' i 'tata'".

"Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život. Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt".

Podsjećamo, pobačaj je u hrvatskom zakonodavstvu uređen još od vremena Jugoslavije "Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece" iz 1978. godine i prema njemu se prekid trudnoće može izvršiti do deset tjedana od dana zečeća, što se suprotstavlja jednoj od temeljnih vrijednosti Katoličke crkve o začeću kao početku života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.