Kosovo: KFOR je na Srbe pucao i bojevom municijom, ukupno 11 ozlijeđenih na obje strane

SEDMORICA Srba i četvorica pripadnika KFOR ranjeni su u sukobima na prijelazu Jarinje, javljaju srpski mediji. Prema prvim informacijama, oko 13 sati došlo je do incidenta između vojnika KFOR-a i građana okupljenih na barikadama. Ozlijeđenima se pruža pomoć.

18:06 - Blic javlja kako su građani Kosovske Mitrovice u poslijepodnevnim satima, revoltirani događanjima na Jarinju, oštetili nekoliko vozila Eulexa.

17:01 - EU je osudila nasilje protiv međunarodne zajednice na sjeveru Kosova. Svu podršku pružaju Eulexu i KFOR-u kako bi smirili situaciju. Tvrde da KFOR nije prekoračio mandat nasilnim uklanjanjem barikada. u Bruxellesu oko 18 sati treba početi nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

16:43
- Glasnogovornik Gudenode potvrdio je da su pripadnici KFOR-a pucali na Srbe. Međutim, kaže da može potvrditi ranjavanje samo jednog Srbina, a da za ostale ne zna kako su ozlijeđeni.

16:30 - Predsjednik Tadić pozvao je kosovske Srbe na suzdržanost i mir. KFOR-u je poručio da je tu kako bi branio "goloruke građane, a ne da se s njima sukobljava". Ministar policije Dačić današnji je sukob nazvao velikom sramotom za međunarodnu zajednicu, te je najavio kako će Srbija tražiti hitno preciziranje pozicija međunarodnih misija na Kosovu.

16:04 - Doktori su novinarima pokazali snimke na kojima se vidi prisustvo bojeve municije, odnosno metaka u tijelima ozlijeđenih. KFOR tvrdi da su korišteni samo gumeni meci.


15:29 - U incidentima kod Jarinja ozlijeđena su i četiri vojnika KFOR-a. "Od bombe kućne izrade ranjena su četiri naša vojnika, od kojih jedan teško. On je evakuiran helikopterom", kazao je za AFP glasnogovornik KFOR-a.

15:09 - Vojnici KFOR-a u punoj borbenoj opremi sa uperenim puškama u pravcu okupljenih građana osiguravaju bodljikavu žicu koju su postavili jutros na administrativnom prijelazu Jarinje.

14:26 - Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević kazao je kako je do 14 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljeno sedam povrijeđenih osoba. Šest ih je na kirurškom odjelu, sa prostrijelnim ranama, a jedna je osoba na očnom odjelu zbog suzavca

14:08 - Zamjenik glasnogovornika KFOR-a izjavio je da su vojnici KFOR-a bili primorani "u samoobrani" ispaliti gumene metke na Srbe okupljene na putu kod administrativnog prelaza Jarinje. "Srbi su kamenjem gađali njemačke vojnike. Jedan vojnik je pogođen i vojnici su morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Situacija je sada apsolutno mirna, ali se može u svakom trenutku promijeniti", kazao je za AFP.




KFOR suzavcem rastjerao lokalne Srbe na graničnom prijelazu Jarinje

Pripadnici KFOR-a uz potporu Euleksa jutros su zatvorili alternativni pravac pored graničnog prijelaza Jarinje, a tom prigodom uhićeni su srpski pobunjenici koji su dežurali na prijelazu.

Riječ je o četiri uhvaćene osobe srpske nacionalnosti, od kojih su trojica odmah pušteni iz pritvora a jedan, navodno se radi o načelniku civilne zaštite u Leposaviću Radomiru Bogdanoviću,  se još uvijek nalazi u bazi KFOR-a,  javlja isti izvor.

Akcija krenula jutros u devet sati

"U akciji koja je počela između 6 i 7 sati jutros, bilo je i sukoba, a jedan Srbin prevezen je u Rašku u jedinicu Hitne pomoći, jer su pripadnici američkog Kfora koristili suzavac", doznaje se iz izvještaja državne srpske televizije.

U izjavi za televiziju Kosova, iz KFOR-a su potvrdili jutrošnju akciju pojašnjavajući kako je riječ o uklanjanju barikada koje su postavili lokalni Srbi, s obzirom da je bilo negodovanja kao  i naznaka da bi Srbi ponovno mogli postaviti barikade reagiralo se suzavcem i uhićenjima.

Danas nastavak pregovora

Dodajmo ovoj vijesti i onu koja kaže kako se danas nastavljaju pregovori Srbije i Kosova uz posredovanje Europske unije. Za sada je odbijena inicijativa Srbije da se pregovara o graničnim prijelazima, a trebalo bi biti riječi o energiji, telekomunikaciji te regionalnoj suradnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.