Korupcija u Rusiji svake godine "pojede" petinu vojnog budžeta

"SVAKE godine korumpirani dužnosnici, nepošteni generali i pokvareni dobavljači ukradu petinu ukupnih sredstava namijenjenih vojnom sektoru", kazao je glavni ruski vojni tužilac Fridinsky, prenosi Reuters.

"Kradu se ogromne količine novca, pa neke trupe i dalje dobivaju nekvalitetno oružje i opremu. Svake godine se sve više sredstava izdvaja za obranu, ali rezultati ne pokazuju očekivani uspjeh", nastavio je, uz napomenu kako se sklapa sve više fiktivnih ugovorima kojima se vara država. Iako Fridinsky nije govorio o konkretnim brojkama, ruski se vojni budžet za ovu godinu procjenjuje na 53 milijarde dolara, što znači da se godišnje ukrade preko 10 milijardi dolara.

Korupcija kao način života u Rusiji

Predsjednik Medvedev kazao je kako ukorijenjena korupcija sprječava razvoj Rusije, ali antikorupcijski aktivisti govore kako je problem postao još veći otkako je on zauzeo čelno mjesto u Kremlinu.

Unatoč tim insinuacijama, Medvedev učestalo upozorava zaposlenike u sektoru obrane da sami "počiste" stvar, a ovaj mjesec je već otpustio nekoliko šefova tvornica zbog neispunjenih obveza iz ugovora. Korupcija je način života u Rusiji, pa i ne čudi da je Transparency International Rusiju postavio na 154. mjesto od 178 zemalja po indeksu percepcije korupcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.