Tko će biti na čelu mogućeg stampeda branitelja koji će prodavati udjel u Fondu?

"OPTUŽBE zagrebačke Hvidre kako je Vlada uzela iz Fonda za branitelje 1.4 milijarde kuna, vrlo su opasne jer bi u krajnjoj granici mogle pokrenuti stampedo u prodaji udjela u Fondu, a to bi u konačnici moglo značiti i njegovo gašenje", rečeno je danas na konferenciji za novinare Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zagreba koje su reagirale na istup zagrebačke Hvidre te Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

> Branitelji najavljuju tužbe: Vlada uzela iz Fonda za branitelje 1.4 milijarde kuna

> Zbog informatičke pogreške branitelji ostali bez novca

Podsjetimo, zagrebački branitelji jučer su prozvali hrvatsku Vladu koja je prema njima jedina odgovorna za kašnjenje isplata braniteljima koji su podnijeli zahtjev za prodaju udjela u Fondu u prosincu, a nakon isteka zakonskog roka od 60 dana novce nisu dobili na svoje račune. Najavljene su i tužbe međunarodnom sudu za ljudska prava i zbog odgovora Ustavnog suda, koji se negativno odredio na zahtjev Hvidre koja je prije dvije godine podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Fondu hrvatskih branitelja, prema kojem branitelji ne mogu upravljati Fondom, a rečeno je i kako je nestalo 1.4 milijarde kuna iz Fonda koje su trebali stići prodajom Ine.

Zanimljivo je napomenuti kako je Hvidra jučer za sve te akcije optužila Vladu koja će biti odgovorna za stampedo u prodaji udjela, dok je za možebitni stampedo Koordinacija branitelja optužila Hvidru koja je te podatke iznijela u javnost.

"Fond je zapravo tu da pomaže bolesnim i siromašnim članovima te stipendira školovanje njihove djece. No, očigledno to nekome smeta jer su sada spremni uništiti siguran i likvidan Fond", kazali su danas iz Koordinacije dodajući kako su kolege branitelji iz Hvidre  -instrumentalizirani.

Što to točno znači objasnila je jučer potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je izjavila kako zagrebačka Hvidra a radi po nalogu iz zagrebačkog SDP-a.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.