Kontroverzna američka diplomatkinja ide u mirovinu. 2014. u Kijevu rekla "je*eš EU"

Foto: EPA

Savjetnica za politička pitanja američkog State Departmenta i dugogodišnja diplomatkinja Victoria Nuland, poznata po svojoj gorljivoj podršci Ukrajini i antiruskim stavovima, otići će u mirovinu u nadolazećim tjednima, piše The Hill.

Državni tajnik Antony Blinken objavio je tu vijest i pohvalio Nuland jer je vratila "diplomaciju u središte američke vanjske politike i revitalizirala američko globalno vodstvo u ključnom trenutku za američku naciju i svijet".

Dugogodišnja diplomatkinja, radila u administracijama šest američkih predsjednika

“Ono što Victoriju čini uistinu iznimnom je žestoka strast koju unosi u borbu za ono u što najviše vjeruje: slobodu, demokraciju, ljudska prava i trajnu sposobnost Amerike da nadahne i promiče te vrijednosti diljem svijeta”, rekao je Blinken u izjavi.

Nuland je radila u State Departmentu (američko ministarstvo vanjskih poslova) više od 30 godina, služeći pod šest predsjednika i 10 državnih tajnika na različitim položajima. U svojoj ranoj karijeri Nuland je radila s Veleposlanstvom SAD-a u Moskvi i pomogla otvoriti prvo američko veleposlanstvo u Mongoliji.

Također je radila u Uredu za istočnoazijske i pacifičke poslove State Departmenta i bila diplomat u Guangzhouu u Kini. Bila je savjetnik potpredsjednika Dicka Cheneyja za nacionalnu sigurnost od 2003. do 2005., za vrijeme mandata Georga Busha mlađeg, a kasnije i veleposlanica u NATO-u.

Za vrijeme krize u Ukrajini 2014. izgovorila "je*eš EU"

Od 2013. do 2017. bila je pomoćnica državne tajnice Hillary Clinton za europska i euroazijska pitanja, u vrijeme mandata Baracka Obame, a dolaskom Donalda Trumpa ostala bez funkcije. Savjetnica za politička pitanja State Departmenta postala je 2021. nakon dolaska predsjednika Joea Bidena.

Nuland je najpoznatija po incidentu iz 2014., kada je privukla pozornost svjetskih medija nakon što je procurio transkript u kojem je rekla "je*eš EU" tijekom razgovora s američkim veleposlanikom u Ukrajini. Nulandina čvrsta stajališta o Rusiji i potpora Ukrajini definirali su njezinu kasniju karijeru, tijekom koje je igrala središnju ulogu u sukobu kada je Moskva anektirala poluotok Krim nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u Kijevu.

Nuland je bila meta kritika zbog svojih "jastrebovskih" i antiruskih stavova. Njezini su komentari također izazvali oštre reakcije u Rusiji, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izrazila je zadovoljstvo njezinim umirovljenjem.

Blinken: Njezino vodstvo u Ukrajini je ono što će diplomati i studenti vanjske politike proučavati u godinama koje dolaze

Ipak, Blinken je rekao da su on i Biden zahvalni Nuland na suradnji. Rekao je da se ona "uvijek zalaže za američke diplomate".

"Ona pronalazi svjetlo u najmračnijim trenucima, nasmijava vas kad vam je to najpotrebnije i uvijek vam čuva leđa", rekao je Blinken.

“Njeni napori bili su neophodni za suprotstavljanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u invaziji na Ukrajinu, za okupljanje globalne koalicije kako bi se osigurao njegov strateški neuspjeh te za pomaganje Ukrajini. Njezino vodstvo u Ukrajini je ono što će diplomati i studenti vanjske politike proučavati u godinama koje dolaze", izjavio je Blinken, a prenosi Associated Press.

Trebala bi dobiti i ulicu u Kijevu

Prema pisanju portala Pravda, Victoria Nuland će dobiti i ulicu u Kijevu. Prije dva dana kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko donio je dekret kojim će se ulica Petra Iljiča Čajkovskog preimenovati u ulicu Victorije Nuland.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.