Kolika je zaista šansa da vas pogodi satelit Rosat? Mnogo manja nego udar groma ili loto-dobitak!

IŠČEKIVANJE pada njemačkog satelita Rosat, kojeg prati brojni svjetski mediji, opet je pokrenuo pitanje: kolika je, zapravo, vjerojatnost da pogodi čovjeka i trebamo li biti paranoični?

Prije pada Rosata naveliko se baratalo informacijom da je mogućnost da pogodi čovjeka 1:2000, što prema teoriji vjerojatnosti može biti itekako zavaravajuće.

Na Zemlji danas živi oko sedam milijardi ljudi, tako da bi pravilan izračun bio sljedeći: ako satelit pogađa bilo koga sa šansom 1:2000, to bi značilo da tu brojku za svakog pojedinca na planetu treba pomnožiti sa sedam milijardi.

Konkretno, mogućnost da će baš vas pogoditi satelit  je 1:14 000 000 000 000, odnosno jedna naprema- 14 bilijuna!

Za usporedbu, šanse dobitka na lotu 7/39 iznose 1:15 380 937, dok na lotu 6/45 imate priliku za glavni dobitak u omjeru 1:8 145 060.

Kad bi vjerojatnost za pogodak njemačkog satelita Rosat zaista bila 1:2000, to bi, teoretski, značilo sljedeće: kad bi se ta brojka pomnožila sa sedam milijardi stanovnika Zemlje, Rosat bi pogodio oko tri i pol milijuna ljudi.

Ukratko, mnogo je veća mogućnost da će vas pogoditi grom ili dobitak na lotu, nego njemački satelit čiji se pad danas očekuje!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.