Kolege o Jošku Martinoviću: Dani s njim bili su zanimljivi i ispunjeni smijehom

JOŠKO MARTINOVIĆ, dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik emisija Živa istina i Globalno sijelo, preminuo je u 47. godini života nakon duge borbe s rakom. Joško je preminuo u zagrebačkoj bolnici Rebro. S teškom se bolešću borio čak sedam godina, a u nekoliko navrata bio je i na terapijama u SAD-u.

HTV je u čast sjećanja na preminulog novinara emitirao emisiju "Joško Martinović: Samo srca glas", koja je bila sastavljena od njegovih priloga, od prve reportaže do posljednje emisije u travnju.

Vijest o Martinovićevoj smrti potvrdio nam je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić, koji je u ime javne televizije izrazio sućut Joškovoj obitelji. "U svojim je emisijama stvorio svoj prepoznatljiv stil i na televiziju donio neke nove ideje. Izvještavao je s bojišnica u Domovinskom ratu i bio prvi reporter koji je ušao u oslobođeni Knin", navodi se u HTV-ovoj vijesti o smrti njihovog novinara.

"Čovjek koji je ispadao iz svih šablona"

O pokojnom Jošku Martinoviću njegovi dugogodišnji kolege novinari Daria Marjanović i Igor Mirković, te snimatelj Petar Malbaša i scenograf Vitold Košir Ito navode samo najljepše riječi.

"Uvijek sam ga smatrala izbornim bratom", kaže Daria Marjanović koja je opisala kako je bilo raditi s njim. Igor Mirković opisao je kako su 1990. godine zajedno stigli na HTV i kako mu je svaki dan s njim bio poseban, zanimljiv i ispunjen smijehom, prenosi HRT.

"On je izmislio žanr, jer emisija kakve je on radio nema nigdje", smatra Mirković koji dodaje kako je Joško u potpunosti bio antitelevizijski čovjek i uvijek je ispadao iz svih šablona što je bilo divno kod njega. "Uspio je ostati pojam", zaključio je Mirković.

Snimatelj Petar Malbaša opisao je kako se dogodilo da je Martinović bio prvi reporter u Kninu. General Ante "Gotovina prije početka akcije rekao je da ih može pratiti samo novinar od povjerenja. Tada sam se sjetio Joška", rekao je Malbaša.

"Vedrina i lojalnost, to je Joško", rekao je Vitold Košir Ito. 

Od ratnog reportera do borca za male ljude

Iako je za vrijeme Domovinskog rata bio jedan od najistaknutijih HRT-ovih ratnih reportera, Martinović je širokoj javnosti prije svega poznat po emisijama Živa istina i Globalno sijelo, u kojima se bavio malim, ali neobičnim ljudima i temama "s ruba".

Martinović, inače diplomirani sociolog, u svojim je emisijama uvijek rado ugošćavao ljude koje je njihova sredina smatrala čudnima i uvrnutima (u Dalmaciji bi rekli - redikulima) te približavao njihove unikatne životne priče širokoj publici. No, oni koji su pratili Martinovićevu karijeru sjećaju da se nije uvijek bavio tako lepršavim i opuštenim pričama. Upravo suprotno, teme koje je obrađivao bile su smrtno ozbiljne.

Bilo je tu govora o kriminalu i korupciji, privatizaciji, likvidacijama... Zbog nekoliko je priča Martinović dobivao tužbe i prijetnje, otkrio je da su mu se čak prijetili i neki saborski zastupnici. Najviše ga je brinula sigurnost njegove obitelji, stoga je s vremenom prešao na lakše teme i to, prema vlastitom priznanju, nikad nije zažalio.

Brzojav sućuti premijerke Kosor

Premijerka Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti povodom smrti Joška Martinovića, u ime Vlade i svoje osobno ime.

"S velikim žaljenjem sam primila vijest o odlasku istaknutog novinara, urednika i voditelja, gospodina Joška Martinovića. Nezaboravan je i nemjerljiv njegov doprinos televizijskom novinarstvu", poručila je premijerka Kosor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.