Kirurg koji je operirao Miroslava Maškarina je napravio pogrešku

NA OPĆINSKOM sudu u Rijeci ispočetka je krenuo postupak protiv kirurga Branka Popovića optuženog za nesavjesno liječenje pacijenta Miroslava Maškarina.

HRT javlja da u postupku svjedoči sedam sudskih vještaka koji su utvrdili da je Popović napravio pogrešku jer nije postupao s posebnom pažnjom prilikom provođenja laparoskopske metode uklanjanja upaljenog crvuljka iz Maškarinove trbušne šupljine.

Vještaci u svom mišljenju navode da su prekršena temeljna pravila, a Maškarinu je život spašen jer su mu ozljedu trbušne aorte sanirali kirurzi koji su tijekom operacije pozvani u pomoć nakon što je došlo do komplikacije.

Popović je 10. srpnja 2006., prilikom rutinske kirurške operacije Maškarinu zarezao trbušnu aortu uslijed čega je došlo do obilnog krvarenja i zbog čega je Maškarinu na koncu amputirana lijeva noga.

Nedugo nakon toga KBC Rijeka je tvrdio da se radi o komplikaciji nastaloj tijekom liječenja, međutim nakon višemjesečnog postupka sudskog vještačenja komplikacija je odbačena kao uzrok. Vještaci su utvrdili više propusta koji su prethodili samom zahvatu.

Maškarin naime nije potpisao pristanak da se obavi laparoskopski zahvat. Operater je pak kasnije napravio pogrešku prilikom uvođenja instrumenta u trbušnu šupljinu pacijenta pri čemu je oštetio Maškarinovu trbušnu aortu. Uza sve to utvrđeno je da organizacija operacije nije bila u skladu s propisima.

R.I.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.