Kineska policija razbila dva lanca trgovine ljudima, spašeno 178-ero djece, uhićeno 608 osoba

KINESKA policija spasila je 178-ero djece i uhitila 608 osoba osumnjičenih za sudjelovanje u dvije odvojene mreže trgovine djecom, priopćile su kineske vlasti.

U policijskom priopćenju navodi se kako je u akciji diljem deset kineskih provincija sudjelovalo čak pet tisuća policajaca, a zajednička suradnja u istrazi trajala je šest mjeseci, što je prošli tjedan naposljetku dovelo do silnih uhićenja, javlja agencija AP.

Tužitelji pripremaju slučajeve, a optužnice protiv osumnjičenika tek se trebaju podići.

Trgovanje djecom u Kini je veliki problem, pogotovo zbog tradicionalizma i želje za muškim nasljednicima te restriktivnog kineskog zakona koji dozvoljava rođenje samo jednog djeteta po paru. Potražnja za muškim bebama tako je uvelike izražena, a dječaci na crnom tržištu postižu i veću cijenu od djevojčica. No, česte su i otmice djevojčica i žena, koje se tjeraju na prisilan rad ili na vjenčanja s neoženjenim sinovima.

Spašena djeca bit će privremeno smještena u sirotišta, vlasti tragaju za roditeljima

Godišnje u Kini nestane na desetke tisuća djece, iako je teško prikupiti točne brojke nestalih žrtava. Djeca koja su spašena u ovoj policijskoj akciji bit će smještena u sirotišta dok vlasti pokušavaju pronaći roditelje svakog pojedinačnog djeteta. Trenutno se za mališane brinu policajke, a vlasti pronalaze privremeni smještaj u sirotištima.


Istraga prometne nezgode koja se dogodila u svibnju policiju je navela na prvu krijumčarsku mrežu, koja je otetu ili kupljenu djecu iz provincije Sichuan navodno prodavala kupcima iz središnje kineske provincije Hebei. Ta je kriminalna skupina bila povezana s 26 međunarodnih bandi diljem svijeta.

Druga zločinačka skupina otkrivena je u kolovozu, sjedište organizacije bilo je u provinciji Fujian, a na čelu skupine nalazila se žena koju je policija identificirala kao Chen Xiumei.

U policijskom priopćenju stoji i kako je od početka posebne akcije protiv trgovine ljudima 2009. godine razbijeno više od sedam tisuća bandi odgovornih za otmice žena i djece.

U posljednje dvije godine tako je spašeno 18.518 djece i 34.813 žena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.