KFOR od policije pokušao oteti dokazni materijal prikupljen na Jarinju

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić danas poslijepodne je kontaktirao glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i od njega tražio pokretanje istrage o jučerašnjim događajima na Jarinju, javlja B92.

Naime, većina zapadnih zemalja za jučerašnji sukob pripadnika KFOR-a sa kosovskim Srbima okrivila je ove potonje, a isto je danas učinio i NATO. Iz svog zapovjednog centra u Napulju priopćili su kako je "NATO samo brzo reagirao kako bi spriječio nasilje na Jarinju, koje je izazvala nekolicina srpskih ekstremista". Pritom su napomenuli da prihvaćaju mirne i zakonite demonstracije, ali na i blokade prometa i barikade koje stvaraju opasnu situaciju.

Za incident su krivi EU i KFOR

Jedan od rijetkih zapadnih diplomata koji se svrstao na "srpsku stranu" bio je Gerard Gallucci, bivši regionalni predstavnik UN-a, koji je za eskalaciju nasilja optužio Eulex i KFOR. "Iako EU i KFOR tvrde da su nevini pa bacaju krivicu na srpske ekstremiste, čini se da je jasno da su oni bili odgovorni za iniciranje i eskalaciju nasilja i upotrebu bojeve municije", kazao je Gallucci, dodavši da je nužna nezavisna istraga incidenta.

KFOR pokušao oteti dokazni materijal


A ta bi istraga mogla biti otežana jer je KFOR, kako piše Blic, od policajaca Kosovske policije koji su jutros vršili uviđaj na Jarinju pokušao oduzeti prikupljeni dokazni materijal. Jedan međunarodni izvor u Prištini za Blic je potvrdio kako je KFOR na taj način pokušao "zataškati cijelu stvar".

U međuvremenu su pregovori između Beograda i Prištine otkazani, a u Vijeću sigurnosti UN-a večeras će se održati izvanredne konzultacije zbog stanja na sjeveru Kosova. Konzultacije su sazvane na zahtjev Rusije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.