Kerumova firma dužna je šefu splitskog HDZ-a: "Nisan zna da to postoji"

Foto: FaH

NA PODUŽEM  popisu vjerovnika tvrtke Kerum d.o.o. u stečaju, čiji je vlasnik i osnivač Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke i koalicijski partner Hrvatske demokratske zajednice u Splitu, nalazi se i Cvjetko d.o.o., čiji je vlasnik Vice Mihanović, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske demokratske zajednice te HDZ-ov gradonačelnički kandidat.

Neobična je situacija da među koalicijskim partnerima postoji dužničko-vjerovnički odnos. A i nova u Splitu jer, koliko je poznato, Kerum s donedavnim šefom splitskog HDZ-a Petrom Škorićem nije imao poslovne odnose, kao ni s aktualnim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, kojeg je više puta oštro napadao.

O Mihanoviću se uglavnom ne izjašnjava.

Poslovno-političko-interesne veze HDZ-a i HGS-a

Rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 24. svibnja 2019. godine, u stečajnom postupku nad tvrtkom Kerum d.o.o. Mihanovićev Cvjetko svrstan je u prvi isplatni red i priznato mu je potraživanje od 178.183,80 kuna. S obzirom na to da su HDZ i HGS godinama politički-poslovno-interesno čvrsto isprepleteni u Gradu i Županiji, zanimalo nas je kako će suradnja izgledati ubuduće. Odnosno, hoće li je poremetiti poslovne relacije čelnih ljudi.

Prvo smo nazvali Mihanovića. Potvrdio je potraživanje prema Kerumovoj firmi. Nastalo je, kaže, "po osnovi isporuke robe, odnosno zemlje za cvijeće".

Pitali smo viđa li koalicijskog partnera.

"Ja se nikako s njim nisam sreo", veli nam i kaže da su se zadnji put vidjeli prije nekoliko godina na rukometnoj utakmici u Spaladium Areni. Nisu kontaktirali čak ni otkad je Mihanović postao predsjednik HDZ-a.

Mihanović ne razmišlja o koaliciji s Kerumom

"Kako onda funkcionira koalicija? Po inerciji?" pitali smo.

"Pa dobro, idu izbori, kreće kampanja", govori Mihanović. Evo kako je odgovorio na pitanje o budućoj koaliciji s Kerumom:

"O tome u ovom trenutku ne razmišljam. Imamo svoj program i ljudi koji prihvate odrednice našeg programa bit će nam prihvatljivi. U ovom trenutku ne razmišljamo o tome i teško nam je uopće govorit jer kampanja nije još ni počela", objašnjava Mihanović.

S Kerumom nije razgovarao ni o dugu. "Firma je to pokušala naplatit, poštovali smo sve zakonske mogućnosti, prijavili smo tražbinu", tvrdi Mihanović, čiji je Cvjetko surađivao i surađuje s tvrtkom Tommy, čiji je vlasnik Tomislav Mamić također naznačio mogućnost ulaska u predizbornu kampanju. Samo što je Mamić sačuvao trgovački imperij.

Kerum nema ni broj mobitela koalicijskog partnera

Popričali smo i s Kerumom.

Kako komentirate protukandidata Vicu Mihanovića?
Čovjek je iz najjače stranke u Hrvatskoj, iz HDZ-a, mislin da će dobro proć. A s HDZ-om sam ja u koaliciji već 31 godinu.

Kontaktirate li s Mihanovićem? On je sada predsjednik splitskog ogranka stranke.
Ja čovjeka znam, ali nemam njegov kontakt ni broj mobitela. On ima svog šefa, predsjednika HDZ-a, a ja sam predsjednik HGS-a i onda ja mogu pričati samo s predsjednikom. Samo s Plenkovićem.

Može li se očekivati nastavak koalicije HDZ-HGS ako obojica dobro prođete?
To je neminovno.

Vaša tvrtka je Mihanovićevoj ostala dužna 178.000 kuna. Bi li to moglo opterećivati političke odnose?
Nisan zna da to postoji. Da je tvrtka Kerum ostala dužna njegovoj tvrtki Cvjetko?

Aha.
Ja sam 2008. godine prepustio tvrtku odvjetničkom uredu, bila je uprava koja je to vodila, na kraju sam saznao da je firma Cvjetko bila partner s Kerumom i da je tu ostao neki rep, neki dug. Kako su oni to kasnije riješili, ne znan niti me interesira. Za mene to nije teret, ako za njih je, neka reču. Ali, uglavnom, to ne bi trebalo utjecati na koaliciju.

Nećete Vi i Mihanović sada zaratiti oko toga?
Šta ćemo mi zaratit oko toga, oko mene su svi trčali kako bi stavili robu na moje police. Dugogodišnji su to bili poslovi, svi su oni ostvarivali prodaju i profit, na kraju krajeva, to je trebalo otpisat, a zašto netko nije otpisa, to je njihova stvar, to je čista poslovna situacija. Na osnovu 22 godine rada firme Kerum, kad bi meni svi platili, odnosno kad bi platili firmi Kerum jedan posto kalo, loma i rastura, svi bi oni bili u obavezi prema Kerumu, a ne Kerum prema njima.

Toliko o odnosima u vrhu koalicije koja vlada Splitom i pripadajućom županijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.