Da trgovine i dalje rade, Kerum je mogao ponoviti podvig iz 2009. godine!

Foto: Ante Čizmić/Cropix

"ŠTO bi tek bilo da sam dolazio na posao?", retorički se zapitao Kerum u svom restoranu na Benama kada je prije mjesec dana predstavljao mnogobrojna dostignuća koja je Split postigao u njegovom mandatu. Ono što bi drugima stalo na prste jedne ruke, Kerumu bi vjerojatno ispunilo stotine i stotine stranica monografije "Split u Kerumovo doba". 

Pa, evo da i mi postavimo pitanje. Što bi uistinu Kerum napravio da je dolazio na posao? Još bolje, što bi Kerum napravio da je sačuvao posao? Sve one dućane i tri tisuće radnika uključujući i, u ovom dramatičnom raspletu u Banovini izuzetno bitnog supruga Anđelke Visković, koji je posao direktora u Kerum d.o.o. morao zamijeniti radnim mjestom na benzinskoj crpki na Smokoviku? Crpka je Inina, što bi moglo biti značajno u daljnjem nastavku napetih epizoda sa splitske političke scene.

Da muž nije dobio otkaz u Kerum d.o.o., Anđelka ne bi izdala i pokupila 5.777 glasova 

Da je Anđelkin muž kojim slučajem ostao direktor maloprodaje u Kerumovoj firmi, i ona bi, sasvim sigurno, dala puni doprinos i HGS-u i svom bivšem šefu kojeg ne bi izdala pola godine prije izbora.

Visković je dobila 5.777 glasova ili 7,94 posto, a Kerum 13.471 ili 18,51 posto. Zbrojeno, to iznosi 19.248 glasova ili 26,45 posto. Više nego dovoljno da se HDZ-ov kandidat Vjeko Ivanišević s 15.803 glasa ili 21,72 posto ostavi daleko van dosega drugog kruga. 

Da Kerum i dalje dijeli tri tisuće plaća, imao bi duplo toliko glasova bonusa

Još tri tisuće radničkih glasova, uz najmanje toliko glasova članova njihovih obitelji, Kerum je uz sačuvani biznis mogao dobaciti do 25 ili 26 tisuća glasova te tako ponovno pomesti konkurenciju iz lijevog i desnog bloka. Ostvario bi, moguće, čak i bolji rezultat od kandidata SDP-koalicije Ive Baldasara, koji je s 21.280 glasova ili 29,24 posto zasjeo na vrh poretka.

Da trgovine i dalje rade, Kerum je mogao ponoviti podvig iz 2009. godine

Nema sumnje, da je sačuvao trgovine i Anđelkinog muža, Kerum je vrlo lako mogao ponoviti podvig iz 2009. godine, kada je u prvom krugu imao više od 40 posto glasova, ali i značajno manji broj protukandidata.

Uz Ranka Ostojića s 34,72 posto, HDZ-ovog Ivana Kureta sa 17 posto te HČSP-ovca Luku Podruga i Matu Buljubašića s 4, odnosno dva posto glasova. Samo pet kandidata 2009. godine, više nego dvostruko četiri godine kasnije.

Evidentno je Kerumov mandat ponukao ljude na politički angažman. A mogao je biti makar jedan kandidat manje.

X-file zona: Ništa od svega lošeg što je Kerum napravio kao gradonačelnik nije bilo bitno

Dakle, ispada da ključan uzrok Kerumovog pada nije osebujni stil vladanja i ponašanja, brojne negativnosti i nepravilnosti, nepotizam i vrijeđanje, korištenje javnog za privatni interes, smanjenje proračuna za trećinu, zaduženje Hajduka i Grada Splita, nestanak sredstava za Karepovac... Ništa od toga zapravo za birače nije bilo relevantno.

Don Ivan sa žaljenjem je konstatirao da se ništa nije promijenilo i da nisu uspjeli privući veći odaziv birača. I Baldasar se slaže s tom tezom. Glasna manjina i dalje redovito izlazi na izbore i bira svoje favorite s desnice. I dalje je previše apatičnih koji izbore prespavaju i onda grintaju iduće četiri godine. Baldasar misli da je Kerum dobio i previše s obzirom na to što je učinio Splitu i da bi bio puno opasniji protivnik da nije bilo nesreće s biznisom i Anđelkom.

I eto. Kad se na kraju pitamo, što bi bilo da je Kerum dolazio na posao, odnosno, sačuvao posao? Vrlo lako moguće da bi odgovor glasio: "Još bi ga četiri godine gledali u Banovini". 

Kad je pobijedio 2009. godine, u euforiji nasred podija u restoranu Sky, uzviknuo je kako bi sociolozi trebali istražiti zašto je potukao svoje protukandidate. Četiri godine poslije, nakon Kerumovog pada, može se promisliti i o uključivanju šireg spektra znanstvenika u multidisciplinarnu istragu fenomena. Sociolozi definitivno neće imati odgovor na brojna pitanja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.