Kerum obišao ratišta Bliskog Istoka: U Basri gradio bunkere za Sadama, u Libiji prevrnuo valjak

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum nije oduvijek uživao u obilju kao posljednjih dvadesetak godina. Kao mladac se još tražio i prije no što je potaknut liberalizacijom Ante Markovića odlučio potražiti sreću u trgovini, kao radnik Melioracije obišao je mnoge države Bliskog Istoka.

"Svaka čast MIG-u, ali Mirage je zakon"

U Basri se zatekao 1983. godine, u vrijeme najžešćih sukoba Iraka i Irana. Radio je na skloništima za Sadamove avione.

"Nije me bilo strah, bio sam mlad i lud. Moji su otišli na fakultete, a ja zaradit šta novca vani", sjeća se gradonačelnik.

Posebno su ga se dojmili lovci, koje je Sadam nabavio u Francuskoj. "Svaka čast MIG-u, ali Mirage je prava stvar", još je i danas Kerum fasciniran opće poznatim kvalitetama proizvoda tvrtke Dassault. A znamo da nos za tehniku i mašine ima. Sasvim slučajno radi se o modelu F1, kojeg su Iračani nabavili za napade na brodove u Perzijskom zaljevu.

Utrka valjaka u Libiji

U Libiji se za Kerumova boravka nije ratovalo pa je bilo vremena i za dokolicu. I klađenje na utrku valjaka. 

Caka je bila u tome da se valjci poredaju jedan do drugoga i puste da voze sami. Pa koji prije dođe. Jednoga je Kerum uspio i prevrnuti!

"Ma neš' ti problema, mala neravnina, valjak se nagne, skrene i eto. Ništa posebno", prisjetio se splitski gradonačelnik pećalbarskih dana. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.