Kemijska nesreća u Rusiji, iz transportnog vlaka iscurilo oko 50 litara otrovnog broma!

KAKO prenose ruske RIA Novosti, u okolici Čeljabinska u Uralu najmanje je 42 ljudi hospitalizirano, a ukupno 103 osobe tražile su pomoć liječnika nakon što je u vlaku koji je prevozio brom došlo do istjecanja te otrovne tvari.

Ruske vlasti kažu kako je do nesreće došlo zbog propusta u sigurnosnim propisima, odnosno propisima za rukovanje, transport i pohranu opasnih tvari. Željeznički terminal na kojem se incident dogodio evakuiran je, a točan uzrok nesreće se istražuje, piše BBC.

Ruska novinska agencija Interfax prenijela je kako je brom u vlaku bio smješten u 2267 dvolitrenih staklenih spremnika, a neki od spremnika razbili su se. Procjenjuje se kako je u okolinu  isteklo između 24 i 50 litara broma.

Državna televizija prikazala je snimke narančastog oblaka koji se nadvio nad djelom grada, a kao preventivna mjera naređeno je i zatvaranje škola. Stanovnicima grada savjetuje se da ostanu u kućama i zatvore prozore, a ako moraju napustiti svoje domove preporučuje se nošenje maski.

U pokušaju smanjivanja panike regionalni su dužnosnici građanima rekli kako brom ne predstavlja ozbiljan rizik za ljudsko zdravlje, no nezavisni stručnjaci nisu toliko optimistični i kažu da je brom izrazito opasan otrov, koji može oštetiti unutarnje organe i živčani sustav. U tekućem stanju nagriza tkivo, i njegove su pare vrlo toksične, nadražuju oči, grlo, a nastradati mogu i jetra, bubrezi, pluća..

Čeljabinsk ima dugu povijest ekoloških problema, a prošle je godine bio deseti najzagađeniji grad u Rusiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.