KBC Rijeka "posuđivao" primalje bolnici u Dubrovniku kako bi njihove mogle na godišnji

Foto: OB Dubrovnik

PREDSJEDNICA Hrvatske komore primalja Barbara Finderle Indexu je naglasila da u Hrvatskoj kronično nedostaju primalje, o čemu smo već pisali. U tekstu kojem smo objavili, navela je Opću bolnicu u Dubrovniku kao vrlo kritičnu.


"U Dubrovniku ne mogu pokriti smjene već im dolaze primalje iz Zadra, Rijeke, Pule, a ne zapošljavaju nove", rekla nam je Finderle, dok istovremeno na tržištu rada imamo gotovo 100 posto nezaposlenih primalja prvostupnica koje su završile studij primaljstva.

Kako bi istražili situaciju kontaktirali smo Opću bolnicu Dubrovnik, a javio nam se ravnatelj doc. Marijo Bekić, koji nam je kazao da na Odjelu rodilišta radi trenutno 16 primalja te potvrdio nedostatak istih.

"Imali smo nepredvidiva bolovanja"

"Razlog nedostatka primalja su uglavnom nepredvidiva bolovanja. Dolazile su, a više ne dolaze primalje iz drugih gradova (KBC Rijeka). Pomoć je zatražena kako bi primalje i ostale medicinske sestre mogle otići na godišnji odmor", rekao nam je ravnatelj Bekić.

Kazao je kako primalje redovito koriste godišnji odmor, a da je problem u tome što je "u nekoliko navrata istovremeno čak 4 primalja koristilo godišnji odmor".

Odgovorio nam je i kako se sav prekovremeni rad uredno evidentira i isplaćuje, iako ga to nismo ni pitali. No zato nas je zanimalo jesu li objavili već natječaj za primalje, ako su im na zamjenu morale doći one iz drugog grada pa nam je kazao da će natječaj uskoro biti objavljen.


"Natječaj će biti za zamjenu primaljama koje su trenutno na porodiljnom dopust u siječnju 2017. Nedostaju trenutno 4 primalje, ali odjel zato ima 4 sestre više, nego po sistematizaciji.

"Teško je otići u Dubrovnik na par mjeseci"

Raspisivali su se natječaji za zamjene za primalje na bolovanjima na koje se nitko nije javljao. Drugi način zapošljavanja nije moguć bez Rješenja nadležnog ministra", kazao nam je ravnatelj Bekić.

Inače, Barbara Finderle nam je obrazložila i zašto se primalje ne javljaju na natječaje poput ovog koji se planira u OB Dubrovnik.

"Teško je nekome iz Zagreba ili Slavonije tko ima nekakav posao, pa makar on i nije u struci, otići na drugi kraj Hrvatske, u Dubrovnik i to samo na par mjeseci kako bi bile nekome zamjena", rekla nam je ona.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.