Kažu da se radi o ideološkom udaru: Tisuće Portugalaca prosvjeduje protiv rezova u privatnim školama

Foto: FAH

VIŠE tisuća učenika, roditelja i profesora privatnih portugalskih škola koji su pod ugovorom s državom, prosvjedovali su u petak u nekoliko gradova zemlje protiv rezova u proračunima tih ustanova koje je najavila socijalistička vlada.

U nekoliko desetaka ustanova formirani su ljudski lanci u kojima se okupilo više od 1000 osoba u Coimbri i 1200 u Caldas da Rainga, dva grada u središtu Portugala, prenose mediji. U Bragi, na sjeveru zemlje, premijer Antonio Costa, koji se tamo nalazi u posjetu, primio je njihovo izaslanstvo.

Vlada je u travnju najavila da namjerava prestati financirati nekoliko razreda privatnih škola koje imaju ugovore s državom dok za učenike postoji alternativa u javnom sektoru. "Moramo potrošiti samo ono što je potrebno i ne dopustiti da porezni obveznici dva puta plaćaju isto",  istaknuo je u petak ministar obrazovanja Tiago Brandao Rodrigues i jamčio da će svi učenici završiti školovanje tamo gdje su ga započeli.

Prema udruzi portugalskih privatnih obrazovnih ustanova, pokretanje te mjere bi moglo dovesti do zatvaranja 57 posto od 81 škole koje imaju taj ugovor, što bi zahvatilo više od 20.000 učenika i dovelo do otpuštanja više od 4000 djelatnika.

"Ne radi se o financijskom pitanju, već ideološkom", zaključio je u srijedu direktor te udruge Rodrigo Queiroz e Melo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.