Karlovac neprepoznatljiv, šteta je ogromna; Lekenik u neizvjesnosti, vodeni val stiže noćas

Foto: Kaportal

KARLOVAČKA naselja uz rijeku Kupu trenutno se ne mogu prepoznati. Izlijevanje rijeka promijenilo je sliku grada poznatog po rijekama, no mjesta uz Kupu najviše su pogođena. Lakše je izbrojati kuće koje nisu pod vodom, no teže ih je pronaći, piše Karportal.

Prošle je godine Kupa triput potopilo to podrulje, a posljednjih dana prouzročila je pravu katastrofu, iako prognoze nisu sugerirale da će stvari otići tako daleko. Nije se prognoziralo rušenje prošlogodišnjih vodostaja, no i DUZS i ministar Thomir Jakovina su se prevarili.

Mnogi od stanovnika mjesta uz Kupu investirali su u čamce s pentom, budući da se ovo ponavlja svake godine.

U Gradcu treba pronaći kuću koja nije vodi

"Prošle godine smo imali tri poplave i sad ovo. Šta se to događa, ne znam. U Gradcu treba pronaći kuću koja nije vodi. To je puno teže nego brojati poplavljene. Moja je točno iznad nivoa, a neki su mi se susjedi smijali kad sam kao luđak nasipavao put i dizao brdašce na kojoj smo sagradili kuću", rekao je Damir.

Mnoga dvorišta pod vodom su, a kuće izgledaju kao da strše na otoku. Nekima od stanovnika poplava je pokvarila i svadbeno stanje.


Državna cesta D-36 i dalje je zatvorena, a pogon tvrtke Karlovački hidraulik pod vodom je. Štete u tvornici i oko nje tek se trebaju utvrditi.

" Ne znam što bih vam još rekao i pokazao. Sve ste vidjeli. Žalosno je što se ovo događa i sad se prepucavaju tko je kriv, je li to grad, država, ministar, gradonačelnik. Nitko nije kriv, u stvari krivi smo svi mi jer smo prirodu pokušali prevariti. Ne ide to tako", zaključio je Damir.

Sirene su u Karlovcu, uz šezdeset sekundi jednoličnog tona, oglasile prestanak daljnjih opasnosti od poplave, jer je vodostaj rijeka Korane i Kupe pao ispod osam metara, priopćio je karlovački Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

"Nadolazeća opasnost" je u četvrtak u 20 sati bila oglašena na zahtjev gradonačelnika Karlovca Damira Jelića, kada je vodostaj Kupe prešao osam metara.

Vodostaji Korane i Kupe su i dalje u opadanju pa u 20 sati mjere 784 centimetra.

Voda se povukla iz oko 150 kuća u nekim predgrađima Karlovca, no još je oko 150 kuća pod vodom, kao i desetak kuća te mnoge gospodarske zgrade u selima Donjeg Pokuplja.

Iz Državnog centra za obranu od poplave za Hinu su izvijestili kako očekuju da će tijekom nedjelje vodostaji Kupe i Korane pasti ispod 750 centimetara čime će obrana od poplave prijeći u stanje "redovitih mjera".


Dok se voda u Karlovcu polagano povlači, područje Lekenika i Siska tek iščekuje vodeni val iz Karlovca. Prema prognozama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala očekuje se u noći na nedjelju i tijekom dana. Na lekeničkom području mogla bi biti nadmašena rekordna razina Kupe.

Na lekeničkom području proglašeno izvanredno stanje

Od jutros u sedam sati na području Kupe u Farkašiću, na lekeničkom području, na snazi je izvanredno stanje jer je vodostaj prešao 950 centimetara. Unatoč toj mjeri stanje još uvijek nije kritično, a procjena je Hrvatskih voda da bi tu vodostaj mogao doseći i 1000 cm", piše sisak.info.

Ugroženo je nebranjeno područje Letovanića, Starog broda i Žažine dok na području Siska neće biti većih poteškoća.

"Od ponedjeljka se na području lekeničke općine ojačajavu kupski nasipi te postavljaju vreće s pijeskom uz ugrožene prometnice kako najavljeni vodeni val ne bi izazvao veće štete, no ne možemo sa sigurnošću reći što će se događati noćas i sutra ujutro", rekao je načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. Na terenu su volonteri, koji pune vreće i slažu zečje nasipe.

"Cjelodnevno je angažirano oko 150 radnika Hrvatskih voda i  licenciranih vodoprivrednih društava sa svom potrebnom mehanizacijom : angažirano je 4 bagera, 2 buldozera, 10 kamiona,u stalnom su radu 3 crpne stanice i 3 traktorske crpke, a u pripremi su i 2 agregatne pumpe. Materijalno-tehničkih sredstava za provedbu interventnih radnji ima u dovoljnim količinama za provedbu mjera obrane od poplava", objavljeno je na web stranici Hrvatskih voda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.