Kaos zbog vjetra u Zagrebu: Stup pao na most, drvo na ulicu, leti lim s nebodera

Foto: Čitatelji Indexa

KAKO je Indexu javila čitateljica, danas oko 13:30 na zagrebačkom Mostu slobode srušio se nekakav stup.

"Voziš i odjednom pred tebe pada stup na cestu!" rekla nam je čitateljica.

Kaže kako su svi počeli kočiti i kako je samo srećom izbjegnuta nesreća jer je stup mogao nekoga poklopiti. Taj je most saniran prošle godine, na to je utrošeno gotovo 30 milijuna kuna, a kako zapravo izgleda nakon sanacije, pogledajte ovdje.

Čitatelj nam je poslao snimku i fotografije na kojima se vidi kako je oštećen i Muzej za suvremenu umjetnost.

> Ako imate slike ili snimke vremenskih neprilika u Zagrebu ili u nekim drugim dijelovima zemlje, šaljite nam ih na mail desk@index.hr

Vjetar radi kaos po zemlji: U Zagrebu trga krovove i fasade, zatvorena autocesta

Kako nam javlja drugi čitatelj, u Ulici Vladimira Nazora prema Tuškancu srušilo se drvo, duž cijele širine ceste. Ulica je blokirana i njome ne mogu proći ZET-ovi autobusi ni automobili.

Automobili se okreću jer ne mogu proći cestom.

S jednog nebodera u Zagrebu leti lim s pročelja. Komadi padaju na ulicu i na parkirane automobile.

Zagrepčani upozoreni na jak vjetar

Danas u Zagrebu puše jak vjetar, a čak je i Ured za hitne situacije poslao obavijest o opasnom vremenu.

"Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40–55 km/h, s najjačim udarima od 55-105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana.

Sve gradske i sve hitne službe su u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane molimo za dodatni oprez", poručili su iz UHS-a.

Zagrebačko područje pod narančastim je upozorenjem Meteoalarma zbog jakog vjetra.

Zašto vjetar slabiji od dalmatinske bure radi toliki kaos u Zagrebu?

U svibnju prošle godine vjetar je također izazvao kaos u Zagrebu, zbog čega se na društvenim mrežama nailazilo na podrugljive komentare oko "vjetrića" u Zagrebu, dok je puno jača bura u Dalmaciji sasvim normalna.

Tada su u Zagrebu udari vjetra bili oko 100 km/h, koji su najavljeni i za danas, što je puno manje nego najjači udari bure u Dalmaciji, no to se ne može uspoređivati.

"Dalmatinci se rugaju, međutim, žive u drugačijem podneblju. Drugačije je tlo, drugačija arhitektura, sve je, možemo reći, pripremljenije za takve udare vjetra. Tamo gdje bura puše češće, ne gradi se ovako kao u Zagrebu, crjepovi se slažu drugačije, građenje je drugačije, drveće je skroz drugačije. Tamo je bura počupala već sve što je imala počupati. Tamo gdje su rjeđi takvi vjetrovi, posljedice su gore", objasnila je tada za Index Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a.

"Pamtim oluju iz 2013. kada je 11. studenog vjetar skinuo krov s osnovne škole na Šalati. Tada je najjači udar bio 97 km/h, a danas je izmjeren najjači 101 km/h", prisjetila se Mazzocco Drvar.

Napomenula je kako građani nemaju baš dobru percepciju oko toga koliko je vjetar zaista opasan te što znači olujni vjetar.

"Ako se spominju samo brzina vjetra i kategorija vjetra, ljudi ne razumiju što to znači. Ja sam već prije te oluje spominjala da će padati crjepovi i granje, da će vjetar razmještati kontejnere. Ako se ljudima samo napiše da će puhati olujni vjetar, to njima ništa ne znači. Vrlo često, kad se prognoza mora kratiti, kao recimo na radiju, spikeri izbace dio s vjetrom bez obzira na to što u njemu piše. No vjetar može biti puno opasniji od kiše", rekla nam je.

Objasnila nam je tada i kako moramo razlikovati udare vjetra te stalni, konstantni vjetar koji puše.

"Udari vjetra su bili oko 100 km/h, dok je konstantni vjetar bio negdje na granici jakog, u nekim dijelovima grada i jak, i on je puhao jače od 50 km/h. Ako to usporedimo s hodom pješaka od 5-6 km/h koji ima vjetar u prsa od 50 km/h, možete dobiti dojam snage tog vjetra. Udari vjetra trgaju granje i čupaju krovove", rekla je Mazzocco Drvar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.