Epidemiolog: Lockdown nije opcija. Ali kad nešto kažem, prijete mi. Zvali su mi djecu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA danas ima najveće brojke novozaraženih otpočetka pandemije koja traje gotovo dvije godine. Tako je u posljednja 24 sata zabilježeno 6310 novih slučajeva zaraze, a među njima je 1680 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 219 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

Ovako velike brojke posljedica su daleko manjeg pridržavanja mjera, niske procijepljenosti i velike zaraznosti delta soja, kako upozoravaju stručnjaci.

Iako imamo cjepivo koje dokazano štiti od razvijanja teških oblika bolesti, u Hrvatskoj je i dalje niska stopa procijepljenosti koja se kreće oko 50 posto.

Sutra objava novih mjera

Šef Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović danas je na sjednici vlade rekao da se razmatra donošenje novih mjera, ali nije precizirao kakvih.

"Inspektori su pojačali nadzor poštovanja mjera. Provedeno je 11.578 nadzora u tjedan dana, nepravilnosti se najviše odnose na rad kafića nakon 24 sata, nenošenje maski, nepridržavanje razmaka među stolovima i ljudima, nenošenja maski u javnom prijevozu. Izdano je 27 prekršajnih naloga. Razmatramo nove mjere i o tome razgovaramo i na vrijeme ćemo izvijestiti javnost", rekao je Božinović.

Dodao je kako su i dalje najučinkovitije osnovne mjere - držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenje.

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš za sutra najavio donošenje novih mjera, no nije htio otkriti koje su to, samo je rekao da će ići u smjeru da se ne ograničava život cijepljenima i preboljelima.

 

"Predstoji nam još veća opasnost, a to je delta plus soj"

O teškoj epidemiološkoj situaciji Index je razgovarao s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kao i s predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslavom Venusom.

Oni su za Index dali svoje viđenje onoga što bi se moglo i trebalo, a što ne u ovoj situaciji kad imamo sve više zaraženih i kad se bolnički kreveti sve brže pune.

"Velik porast brojki osim Hrvatske imaju i druge zemlje, taj je porast vezan uz delta soj. Međutim predstoji nam još veća opasnost, a to je delta plus soj koji nam je pred vratima. Koliko se zasad zna o delta plus soju, on se brže širi i od delta soja. Kod nas je premalo osoba cijepljeno da bi se time postigla dovoljna količina ljudi koji su imuni na virus te se virus jako brzo širi", započela je u razgovoru za Index Ivana Pavić Šimetin.

"Neki smatraju da se ako ne izlaze iz kuće nemaju gdje zaraziti, to je pogrešno"

Potvrdila je da nam je ovo najveći broj otpočetka pandemije.

"Dokazano je da nam skoro jedan posto novooboljelih umire, ako je sad više od 6000 novozaraženih, znači da od toga možemo očekivati bar 50 smrti, dok će ih oko 50 završiti na respiratoru. To jako opterećuje zdravstveni sustav. Bolnice se brzo prilagođavaju, preusmjeravaju se na covid, uvijek se nađe neki novi krevet, no neke odjele moraju zatvoriti da bi to mogli uspostaviti. Teška je situacija, ne znam što bi još rekli", kaže nam Pavić Šimetin.

Navodi kako Hrvatskoj dosta veliki problem stvara nedovoljna procijepljenost u visokim dobnim skupinama.

"Kod nas je u dobi od 95 do 99 prvom dozom cijepljeno tek 44 posto ljudi, a u dobi od 90 do 94 samo 54 posto. Najviše nam je procijepljeno u dobi od 70 do 74, čak 85 posto građana je u toj dobi primilo prvu, a 83 posto obje doze. To je životna skupina svjesna svojih rizika, a opet su dovoljno vitalni i samosvjesni da se odu cijepiti. Problem je u višim dobnim slučajevima. Neki smatraju ako borave samo u kući, tako nam opisuju svoj život, da se nemaju gdje zaraziti. To je pogrešno mišljenje, jer oni trebaju i doktoru i zubaru i u dućan, i dolazi im obitelj. Dakle, lako se mogu zaraziti", objasnila je Pavić Šimetin.

"Potrebno je apsolutno izbjegavanje okupljanja"

Naglasila je kako se takvim životnim stilom nikako ne može zaštititi od zaraze, istovremeno dodajući da se upravo te dobne skupine lako zaraze, što pokazuju brojke novooboljelih i umrlih koji prevladavaju upravo među tim dobnim skupinama.

Što se tiče mjera i donošenja novih, navodi kako lockdown ne dolazi u obzir. No ističe i kako bi za sve bilo najpametnije da izbjegavaju velika okupljanja, pogotovo s osobama za koje ne znaju jesu li cijepljene ili su preboljele covid.

"Svatko za sebe mora znati što je za njega dobro, a moram reći kako je svako okupljanje s osobama koje ne poznajemo u ovoj situaciji praktički sigurna mogućnost zaraze jer je sigurno netko od tih nepoznatih zarazan. Zato je potrebno apsolutno izbjegavanje okupljanja. Ako se i ide na okupljanja, onda to treba biti s obitelji i onima za koje znamo da su cijepljene ili da su preboljele, nikako nije poželjno ići na okupljanja i druženja gdje ne poznajemo sve, gdje je puno ljudi, to je sad jako riskantno. Ako je već nužno ići na takva okupljanja, onda treba držati distancu i nositi masku", naglasila je Pavić Šimetin.

"Lockdown nije fer prema svima koji su se cijepili"

Navodi kako se zna da se i cijepljena osoba može zaraziti, no daleko je manje vjerojatno da će se takva osoba zaraziti prije od one necijepljene.

"Sad imamo cijepljenje pa nije fer donositi neke mjere poput lockdowna. Onaj tko se cijepio nije pridonio samo svom boljitku već i boljitku cijele zajednice. Jer ako se cijepljena osoba i zarazi, ona neće završiti na respiratoru. U rijetkim će slučajevima takva osoba zauzimati krevet u bolnici. Eto zato ne bi bio ok lockdown, imamo cjepivo i ne bi bilo fer prema svim odgovornima koji su prevladali strah i cijepili se, napravili su taj iskorak i prema njima treba imati poštovanja. Dakle, ne lockdownu iz poštovanja prema njima koji su prevladali strah. Jednostavno nije pošteno da se sad ide u zatvaranje radi onih koji dalje šire strah i odgovaraju sve od cijepljenja", kazala je za Index Pavić Šimetin.

"Bolje je zatvoriti ugostiteljske objekte na 14 dana nego škole"

Index je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslavom Venusom.

"Lockdown nitko neće, to ne dolazi u obzir. Uostalom, što god da kažem, dirne se u pojedine lobije. Čim sam spomenuo da se u sklopu cijepljenja trebaju cijepiti i djeca, posebno maturanti, odmah su mi počeli prijetiti. Sad sam dobio na službeni mail takve prijeteće mailove da govorim o cijepljenju njihove djece. A ja sam rekao da nikoga nisam imenom prozvao, da je cijepljenje dobrovoljno, a oni se meni direktno obraćaju s prijetećim mailovima", rekao nam je dr. Venus.

Smatra da ne bi bilo dobro zatvoriti škole u trenu kad rade svi ugostiteljski objekti u kojima se onda ta ista djeca okupljaju.

"Bilo bi logičnije da se na 14 dana zatvore ugostiteljski objekti da vidimo hoće li to donijeti neke rezultate, a ne da se zatvaraju škole jer klinci neće ići u škole, ali će ići u kafiće. Ili da se uvede proširena uporaba covid-potvrda, npr. za ugostiteljske objekte", istaknuo je dr. Venus.

"Jedna osoba prijetila je mojoj djeci, nazvala ih je"

Osvrnuo se na to kako otpočetka pandemije radi sve da bi se ista suzbila, a da je zauzvrat izložen ozbiljnim prijetnjama od kojih je neke morao prijaviti i policiji.

"Proljetos je jedna osoba prijetila mojoj djeci, nazvao ih je. Išao sam prijaviti to na policiju, ustanovili su da se koristio prepaid karticom iz Zagreba. Pitam se gdje je tu policija, ja sam javna osoba, a meni pojedine individue mogu prijetiti", kazao je dr. Venus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.