Kakva blamaža: Ukrajinska ministrica od riječi do riječi pokrala govor Stevea Jobsa

OVIH dana ukrajinsku političku scenu zabavlja skandal, ili bolje rečeno neugodnost, koja je zadesila tamošnju ministricu sigurnosti i obrane Raisu Bogatyrevu, kada je list Ukrajinska istina objavio da je "dugoprsta" ministrica u skoro u cijelosti pokrala čuveni govor Stevea Jobsa.

Riječ je o govoru kojeg je šef Applea održao na promociji na američkom sveučilištu Stanford 2005. godine. Bogatyrevu je govor inspirirao u tolikoj mjeri da ga je doslovno iskopirala riječ po riječ, i odrecitirala kao vlastiti, također na promociji. Naravno, to je učinila na ukrajinskom, ali mnogi su se u Ukrajini primili prevođenja i potvrdili da je zaista riječ o duplikatu. Osim nekih osobnih detalja, sve druge pojedinosti se podudaraju. Strukturu Jobsovog govora prilagodila je vlastitim iskustvima.

Ukrajinsko Vijeće sigurnosti brzo se distanciralo od ministričine avanture, tvrdeći kako "ona sama odlučuje što će govoriti i da sama piše govore. Osim toga puno i čita, te smo sigurni da ju je Jobsov govor samo inspirirao".  Dolje je originalni govor Stevea Jobsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.