Kako tužiti crkvu zbog buke zvona?

Foto/montaža: Index/Pixsell/Marko Prpić

U ZAKONU o zaštiti od buke izričito stoji da se ne primjenjuje na crkve i druge vjerske objekte. Oni se smiju ''oglašavati zvonima ili elektroakustičkim uređajima iz vjerskih objekata'' bez obzira na to što njihova zvonjava ili glasanje prelazi zakonom i pravilnicima dozvoljene razine buke. No kako je pokazala posljednja presuda karlovačkog Općinskog suda, tome se ipak može doskočiti. 

Kvaka je u Zakonu o vlasništvu

Pomoć se može pronaći u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava ne propisuje izričito da imate pravo na zaštitu od buke, nego samo kaže da svatko ima pravo na "poštovanje svoga privatnog i obiteljskog života".

Međutim, Europski sud za ljudska prava sklon je toj odredbi pripisati puno šira značenja nego što bi se na prvi pogled moglo zaključiti, pa tako i pravo na zaštitu od toga da vam netko bučenjem remeti normalan život. U Zakonu o vlasništvu stoji da se "nitko ne smije služiti nekretninom tako da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i slično ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini".

Pojednostavljeno to znači da se ne možete žaliti na buku iz crkve ili drugog vjerskog objekta kada se tom bukom služe u vjerske svrhe, ali tužba zbog zvonjave koja služi da bi pokazali da znaju koliko je sati, sasvim je prihvatljiva.

I zvonjava je štetna imisija

"Crkve su izrijekom izuzete iz Zakona o zaštiti od buke, ali nisu izuzete od odredbi koje zabranjuju štetne imisije u koje spada i buka", rekao je odvjetnik Alan Sorić. Dakle, ne isplati se žaliti na buku iz crkve na osnovu Zakona o zaštiti od buke, ali se može žaliti na osnovu Zakona o vlasništvu.

To, naravno, nije jedini slučaj u kojem su hrvatski zakoni nejasni ili suprotstavljeni jedni drugima, ali u ovom slučaju je barem ostavljena mogućnost da se zaštiti noćni mir od crkvene zvonjave. 

Za tužbu nije dovoljno da živite pokraj crkve

Da bi se podnijela tužba protiv određene bogomolje koja vas uznemirava zvonjavom, potrebno je da razina buke koju proizvodi prelazi propisane granice.

"Nije dovoljno da živite u blizini crkve, treba provesti vještačenje kojim će se dokazati da je buka veća od propisanih razina", objasnio je Sorić.

Prema Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave, ta je razina od 50 do 65 decibela po danu, odnosno od 40 do 50 decibela po noći. Ta se razina buke odnosi na otvoreni prostor. U vašem domu razina buke ne bi smjela prijeći od 25 do 30 decibela po noći, i to uz otvoren prozor.

Najmanje 1500 kuna za ovlašteno mjerenje buke

Da biste dokazali da je buka veća, potrebno je angažirati neku od licenciranih tvrtki koje se bave mjerenjem buke. To će vas koštati najmanje 1500 kuna za jedno mjerenje. Ako ih treba više, i cijena raste.

Trebali biste angažirati i spretnog odvjetnika koji se neće fokusirati na Zakon o zaštiti od buke, nego na Zakon o vlasništvu da biste imali ikakve šanse na sudu.

Uz to, morate imati puno sreće da naiđete na suca ili sutkinju koji se neće dati impresionirati larmom crkvenih zvona, nego će biti voljan zaštititi vaša prava, a za to vam u Hrvatskoj treba najviše sreće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.