Josipović podupire Vladine gospodarske mjere koje su osudili sindikati i ekonomski stručnjaci

PREDSJEDNIK Ivo Josipović novinarima je rekao da podupire Vladine mjere gospodarskog oporavka.

Josipović je u srijedu na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj rekao da podupire Vladine mjere te naglasio da bi one trebale biti ravnomjerno raspoređene kako bi se zaštitili najugroženiji.

"Potičem Vladu da što prije provede mjere koje je zacrtala i da po mogućnosti zgusne raspored provedbe. Teret mjera za izlazak iz krize mora biti ravnomjerno raspoređen, pri čemu valja posebnu pozornost posvetiti zaštiti onih najugroženijih", rekao je, naglasivši da se Hrvatska i njeni susjedi i dalje suočavaju s brojnim tranzicijskim problemima.

Upozorio je i na problem visokog stupnja korupcije "s kojom se donedavno nismo htjeli suočiti".

"Vlada ima moju punu potporu u borbi protiv korupcije, za korupciju mora odgovarati svatko, bez obzira na kojoj se razini vlasti nalazi", rekao je Josipović, dodavši da se ulaskom Hrvatske u NATO znatno popravila investicijska klima te da očekuje dodatan napredak skorim završetkom pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Od Vladine reforme najviše koristi imaju najbogatiji!

Podsjećamo, Vladine mjere naišle su na neodobravanje brojnih ekonomskih analitičara i sindikata koji problem vide u tome što bi od najavljenih mjera najveću korist trebali imati upravo oni s najvećim dohocima.

Naime, 1. srpnja stupa na snagu Vladina odluka o promjeni stope poreza na bruto dohodak. Porez na dohodak do 3.601 kunu smanjit će se sa 15 na 12 posto. Porez na dohodak od 3.600 do 9.000 kuna dosad je iznosio 25 posto, no ta stopa poreza po novom će se primjenjivati na primanja do 10.800 kuna. Stopa poreza na dohodak od 45 posto, koja se odnosila na iznose iznad 25.000 kuna, smanjuje se na 40 posto, ali se odnosi na sva primanja veća od 10.800 kuna. Porez na plaću od 9.000 do 25.200 kuna dosad je iznosio 35 posto. Neoporezivi dio ostaje 1.800 kuna.

U utorak je održan još jedan neuspješan krug pregovora Vlade i sindikata državnih i javnih službi o Vladinu zahtjevu da djelatnici državne i javne službe u 2010. odustanu od nekih prava iz kolektivnog ugovora, točnije, regresa, božićnice i dara za djecu. Čelnici sindikata i dalje traže poštovanje kolektivnog ugovora, a ministar financija Ivan Šuker tvrdi da Vlada sada, zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak i odluke o ukidanju kriznog poreza, ima čvršće argumente za ukidanje regresa, božićnice i dara za djecu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.