Josipović dan poslije: Ne namjeravam igrati prljavo niti zadavati Bandiću niske udarce

PREDSJEDNIČKI kandidat Ivo Josipović ponovio je danas za Index kako je vrlo zadovoljan rezultatom koji je ostvario u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske. "Moj protukandidat ima dva puta manje glasova. To je znak da su građani prepoznali moj program Pravda za Hrvatsku".

Josipović je ustvrdio kako ne namjerava u ostatku kampanje igrati prljavo niti zadavati niske udarce predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. "I dalje ću nastojati biračima približiti svoj program i na taj način ću zadržati prednost u rezultatima koju imam", ustvrdio je Josipović.

Na pitanje bi li radije volio da mu je netko drugi protukandidat, Josipović je kazao kako mu je svejedno, a potom se predomislio: "Ne, zapravo ovo je jako dobar protukandidat jer smo mi toliko različiti da će se građani lako odlučiti između nas dvojice", zaključio je Josipović.

Komentirajući jučerašnje izbore, SDP-ovci su odmah izdvojili poražavajuće slab odaziv biračkog tijela, uglavnom ističući kako je to rezultat sve manjeg povjerenja građana prema političarima. Tonino Picula drži da je zbog toga prvi zadatak novog predsjednika, "ozdravljenje politike u Hrvatskoj".

"Ako ovoliko različiti kandidati ne mobiliziraju birače, ne znam što hoće"

"Josipović sada mora dokazati da je on prekretnica u Hrvatkoj te da će vratiti povjerenje građana, time što će izvršiti ono što je obećao, prvenstveno uhvatiti se u koštac s korupcijom", kazao je Picula komentirajući kako se Bandić ne zamara borbom protiv korupcije, već se bavi neposrednim kontaktom s ljudima, a to je politika u kojoj dominira pojedinac i koja u Hrvatskoj prolazi.

Picula očekuje da će odaziv birača u drugom krugu biti još i slabiji, iako, kaže, izbor ove dvojice proizveo je potrebnu napetost za birače. "Ako to neće mobilizirati birače, ne znam što hoće", kazao je dodajući da je na Josipoviću sada samo da podcrta svoju pobjedu i stvori oko sebe pobjedničko ozračje. "Nadam se da borba neće biti neizvjesna", zaključio je Picula.

Lugarić: Josipović se neće spuštati tako nisko kao Bandić

Marija Lugarić sličnu razliku u rezultatima dvojice kandidata očekuje i u drugom krugu. "Razlika između Josipovića i Bandića je jako velika i jako je čudno što je netko s manje od 15 posto osvojenih glasova uopće ušao u drugi krug".

Lugarić smatra da rata među kandidatima neće biti. "Josipović je pristojan čovjek, dostojan predsjedničke funkcije. Sumnjam da će se spuštati tako nisko kao njegov protukandidat", kazala je.

Željka Antunović također smatra da će Bandiću biti teško nadoknaditi razliku u rezultatima do drugog kruga predsjedničkih izbora. Slaže se i sa svojim stranačkim kolegama oko toga da Josipović neće voditi prljavu kampanju. Bandiću Antunovića predviđa poraz na izborima komentirajući kako je on zapravo najavio udar na SDP, a ne na Josipovića.

Jurčić: Ishod drugog kruga ovisit će o klimi i lijepom vremenu

Ljubo Jurčić smatra da će ovi izbori okončati politiku 90-ih godina, bez obzira na to koji kandidat pobijedi. "U drugom krugu mogu pobijediti i jedan i drugi, a što će ovisiti o raznim stvarima. O klimi i lijepom vremenu", kazao je Jurčić.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.