Još jedna masovna grobnica otkrivena uz hrvatsko-slovensku granicu: Koliko ih još ima?

NAKON strave koja je otkrivena u slovenskom rudniku Barbarin rov, uz hrvatsko-slovensku granicu, na području između Harmice i Ključa Brdovečkog, otkrivena je još jedna masovna grobnica.

Vijest o pronalasku novih žrtava masovnih pokolja koji su se događali u vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata, odjeknula je i svjetskim medijima, a posebno je interesantna Nijemcima, budući da su među žrtvama i oficiri "Plave divizije" Wehrmachta, njih oko 500.

Prema podacima koje su dosad javnosti prezentirali Hrvatski helsinški odbor (HHO) i dopredsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, šest jama sadrži posmrtne ostatke oko 4.500 pripadnika hrvatske domobranske vojske i njemačkih oficira koji su predvodili "Plavu diviziju".

Čičak je istaknuo kako je novootkrivena masovna grobnica smo jedna od najmanje pet koje se nalaze negdje na potezu od hrvatsko-slovenske granice do Zaprešića i za kojima se još uvijek traga. Iz HHO-a je najavljeno kako će detalji o pronalasku masovne grobnice i fotografije javnosti biti prezentirani idućeg tjedna.

Grobnice na svakom koraku

Podsjetimo, nedavno je masovna grobnica, za koju se vjeruje da skriva tijela oko 1.500 hrvatskih vojnika ubijenih u lipnju 1945. godine, slučajno otkrivena na nasipu uz Dravu, u mjestu Gornji Hrašćan, nedaleko od Čakovca.

Kosti su 5. ožujka bagerom iskopali radnici koji grade riječni nasip između Gornjeg Hrašćana i Trnovca, pokraj Nedelišća. Svi radovi na nasipu su istog trena obustavljeni i pozvana je policija. Odmah se posumnjalo da je riječ o žrtvama ubijenim u ljeto 1945. godine jer se nedaleko od mjesta pronalaska kostiju, na dijelu zvanom Sep, svake godine održava komemoracija za žrtve komunističkog režima.

I.M.
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.