Još jedan HDZ-ovac pod istragom: Kruno Peronja prijavljen zbog preplaćene Uprave Jadroplova

KRUNO PERONJA, dojučerašnji šef Splitsko-dalmatinskog HDZ-a, nalazi se pod istragom Državnog odvjetništva zbog preplaćenih članova Uprave Jadroplova. Anonimna kaznena prijava u ožujku je zaprimljena u splitskom Općinskom državnom odvjetništvu pa je policiji naloženo prikupljanje potrebnih informacija i obavijesti. 

Zloporaba položaja i ovlasti

Peronja se, po svemu sudeći, sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti. Kao predsjednik Nadzornog odbora omogućio je članovima Uprave Stipi Papiću i Matku Viceliću da godinu i pol uživaju u neto plaći od 50 tisuća kuna, premda je Vlada sredinom 2009. godine donijela odluku o maksimalnih 17 tisuća kuna za direktore državnih tvrtki. Kad se podvuče crta, ispada da je Peronja dvojici direktora omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi od preko milijun kuna.

Kod Peronje uvijek sve po zakonu

Nakon što je afera izbila u javnost početkom godine, Peronja se branio da je sve bilo po zakonu i da nije imao izbor budući da su Papić i Vicelić plaćani po ranije sklopljenim menadžerskim ugovorima. Nije baš uvjerio ni javnost, a šeficu stranke Jadranku Kosor pogotovo. Donijeta je odluka o smjenjivanju preplaćenih direktora, a prije dva dana odlučeno je i o raspuštanju Splitsko-dalmatinskog HDZ-a pa tako i šefa Peronje, koji je potpuno izgubio kontrolu pobunjenog članstva. Sve češće su se čule kritike na račun premijerke i predsjednice stranke.

Peronja ne može biti šef Nadzornog odbora Jadroplova

Zanimljivo je da Vlada i dalje nije svjesna da Peronja uopće ne može biti šef Nadzornog odbora Jadroplova. Naime, to mu brani Zakon o odvjetništvu i Hrvatska odvjetnička komora. Odvjetnici, naime, ne mogu biti šefovi Nadzornih odbora, predsjednici i članovi Uprava. Peronja uopće ne zna da mu to priječi zakon, no još je veći problem što to ne znaju ni u Fondu za privatizaciju, čije interese štiti u Nadzornom odboru Jadroplova.

Splitski HDZ na udaru DORH-a

Ova godina loše je krenula za splitske HDZ-ovce. Prvi je na udar došao šef Gradskog odbora Dujomir Marasović. Istražuju ga zbog mahanja vojnim kartonom Duška Mucala, zatim liječnika KBC-a Split koji predaju na Medicinskom fakultetu pa dobivaju plaću za osam umjesto šest odrađenih radnih sati dnevno, a nije prošao neokrznut ni u aferi Medikol. 

Sad je red došao na Peronju, koji je već bio izvrgnut kritikama javnosti zbog političke pozadine sklapanja poslova za svoj odvjetnički ured. Zastupa brojne tvrtke u Županijskom vlasništvu, kao i mnogobrojne jedinice lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ. Usto, i supruga mu je par dana poslije lokalnih izbora sa kolegama ljekarnicima pokrenula privatnu tvrtku Pharma Net, koja bi uskoro mogla opskrbljivati lijekovima i Županijske ljekarne, kojima ravna također HDZ-ovac Mate Portolan, a upravlja Upravno vijeće koje također kontrolira HDZ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.