Jordan Peterson skoro umro zbog lijekova za smirenje, liječi se u Rusiji

Screenshot: YouTube/Jordan Peterson

KANADSKI psiholog i autor Jordan Peterson oporavlja se od izuzetno teškog slučaja razvijanja ovisnosti o lijekovima za smirenje, odnosno benzodiazepinima. 

Štoviše, njegova kći Mikhaila Peterson otkrila je da je njen otac prošli mjesec stavljen u medicinski induciranu komu na osam dana te da je zamalo umro.

Petersonova kći također tvrdi da ga je obitelj u Rusiju odvela nakon što je bio u nekoliko sjevernoameričkih bolnica u kojima mu je dijagnoza bila krivo postavljena. Njegovo odvikavanje od benzodiazepina, konkretno klonazepama (poznatog i kao rivotril), traje već godinu dana.

Petersonova kći: Zamalo je umro nekoliko puta

"Propisivali su mu još lijekova da pokriju reakciju koju je imao na (odvikavanje od) benzodiazepina. Zamalo je umro nekoliko puta", rekla je Mikhaila Peterson u videu objavljenom na Petersonovom YouTube kanalu.

Petersonu je klonazepam propisan još 2017. kako bi se lakše nosio s tjeskobom zbog njegovih autoimunih zdravstvenih problema. No kad je njegova supruga oboljela od raka, obitelji je postalo jasno da je Peterson ovisan o ovim tabletama za smirenje.

Mikhaila Peterson, koja je u posljednje vrijeme i sama postala javno aktivna kao blogerica o zdravlju i zagovornica mesožderske dijete za koju tvrdi da joj je pomogla kod njenog vlastitog autoimunog poremećaja, objasnila je da se njen otac pokušao skinuti s lijeka odjednom, umjesto postupnog smanjivanja doze kakvo liječnici preporučuju. Takvo naglo prekidanje terapije dovelo je do "užasnog odvikavanja", dodala je Mikhaila.

Petersonova kći: Dolazak u Rusiju bio je naša posljednja opcija

Petersonova kći je ovaj tjedan za ruski RT objasnila da je obitelj izabrala upravo Rusiju za odvikavanje i liječenje od nuspojava lijeka jer se zdravstveni sustav u toj zemlji ne oslanja toliko na velike farmaceutske korporacije i njihove proizvode kao sjevernoamerički, gdje liječnici "pretjerano propisuju" lijekove.

"Dolazak ovamo na detoksikaciju bio je naša posljednja opcija", rekla je za RT i dodala da se dolazak isplatio jer je Peterson sada "dobro, s obzirom na okolnosti."

"Bolje je nego što je bio u posljednjih šest mjeseci, najmanje", rekla je Mikhaila, koja je prošlu godinu za svoga oca i obitelj opisala kao "apsolutni pakao". 

Za kanadski National Post je rekla i da je pretrpio "neurološko oštećenje", uključujući epileptičke napadaje i teškoće s hodanjem, te da je pred njim dug oporavak, ali mu se stanje popravlja."

"Smiješi se prvi put u nekoliko mjeseci", rekla je.

Petersonova kći upozorila je i na "golem nesporazum o opasnostima fizičke ovisnosti" povezane s benzodiazepinima koji se naveliko propisuju za tretiranje tjeskobe, nesanice i živčane napetosti diljem svijeta, pogotovo na Zapadu.

Bestseler, kritike s ljevice i Debata stoljeća sa Žižekom

Peterson je, podsjetimo, prije nekoliko godina postao globalna intelektualna zvijezda, ali s druge strane i meta oštrih napada, zbog svoje kritike političke korektnosti i fokusiranosti suvremene ljevice i socijalnih liberala na politiku identiteta i apsolutnu jednakost. Peterson argumentira da je taj političko-kulturni trend opasan za klasične liberalne vrijednosti poput slobode govora, slobode svjetonazora, ekonomske slobode i individualizma.

No za njegove kritičare s ljevice, Peterson reciklira već viđenu konzervativnu reakciju na društveni napredak upakiranu u savjete za samopomoć te služi kao svojevrsni kanal prema ekstremnijoj ideologiji tzv. alternativne desnice. 

>>Jordan Peterson i Slavoj Žižek: Debata stoljeća ili precijenjeni show?

Peterson je lani imao i debatu sa slovenskim ljevičarskim filozofom i autorom Slavojem Žižekom, koju su neki prozvali Debatom stoljeća. Debata se održala u Torontu, na temu "Sreća: kapitalizam protiv marksizma". Također, Petersonova knjiga 12 pravila za život: Protuotrov za kaos iz 2018. postala je bestseler s više od tri milijuna prodanih primjeraka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.