Jezero govana zagađuje Plitvice. Dokad?

Screenshot BR

POČETKOM mjeseca na njemačkoj televiziji BR emitiran je prilog Deutsche Wellea o ekološkoj ugrozi koja prijeti Plitvicama pod nazivom ''Smeće i smrad u prirodnom raju''. U prilogu se navodi kako su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora poduzeti, a snimili su i odvratnu baruštinu u šumi u koju se zapravo izlijeva kanalizacija i koju lokalni mještani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom. 

U toj tamnoj baruštini vide se ostaci fekalija i plastične ambalaže, a drveće oko nje je umrlo. Ističe se da je kloaka trenutno relativno mala jer turistička sezona još nije na vrhuncu, no u njoj i oko nje se jasno vidi hrpa smeća, a osjeti se i nepodnošljiv smrad. Taj smrad počinju osjećati i turisti koji odsjedaju u selu pa im njihovi domaćini lažu kako je to smrad od obližnje farme svinja. Iz smrdljive kloake otpadne vode kroz zemlju navodno otiču u Plitvička jezera.

Plitvička jezera proglašena nacionalnim parkom 1949. godine

U svakom slučaju, ekološka situacija u Nacionalnom parku Plitvička jezera - našem najstarijem, proglašenim 1949. godine - je zabrinjavajuća, pa nas je zanimalo što nadležni čine kako bi se šteta što prije sanirala i kako bi jezero govana na Plitvicama nestalo.

S upitima smo se obratili upravi Nacionalnog Parka Plitvička jezera, Ministarstvu zaštite okoliša i načelniku općine Plitvička jezera Anti Kovaču. Pitali smo ih što čine da se problem riješi, kako surađuju i u kojem roku očekuje da će doći do sanacije. 

Iz Nacionalnog parka - na čijem je čelu HDZ-ovac Tomislav Kovačević - odgovorili su nam da “Javna ustanova "Nacionalni park Plitvička jezera“ poduzima sve mjere u skladu sa zakonskim mogućnostima i ovlastima kako bi se situacija s ispustom otpadnih voda u naselju Rastovača riješila na najprihvatljiviji način u odnosu na ovo zaštićeno i vrijedno područje. U tom smislu, vršimo nadzor i čišćenje predmetne upojne jame te zajedno s Vodovodom Korenica, Hrvatskim vodama i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike sudjelujemo u projektu iznalaženja trajnog rješenja koje će biti realizirano kroz projekt aglomeracije Plitvička jezera. Do okončanja navedenog projekta, problem će se riješiti privremenom mjerom postavljanja pročišćivača.

Uprava Nacionalnog parka tvrdi da otpadne vode na otječu u Plitvička jezera
 

Sukladno postojećim zakonskim propisima, nositelj postavljanja pročišćivača i projekta aglomeracije Plitvičkih jezera je tvrtka Vodovod Korenica u vlasništvu Općine Korenica. Uzimajući u obzir zahtjevnost projekta i njegovu financijsku komponentu, u projekt su aktivno uključeni i drugi dionici- Nacionalni Park Plitvička jezera, Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike”.
 
Iz uprave Nacionalnog parka demantiraju da “otpadne vode otječu u jezera Nacionalnog parka”, naglašavajući da “NP Plitvička jezera te Zavod za javno zdravstvo redovito prate kakvoću i ispravnost vode u jezerima”.
 
Ministarstvo zaštite okoliša, na čijem je čelu Tomislav Ćorić (HDZ), ističe da je “u potpunosti svjesno dugogodišnjeg problema vezano uz odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području Nacionalnog parka Plitvička jezera”. 
 
Ministarstvo okoliša: Problem otpadnih voda bit će u potpunosti riješen do 2023.

“Ova složena situacija posljedica je nesustavnog planiranja gradnje i održavanja komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda dok je istovremeno u posljednjih nekoliko godina intenzivirana gradnja smještajno-turističko-ugostiteljskih objekata koji dodatno vrše pritisak na vode i vodni okoliš”, kažu iz ministarstva.

 
No, tvrde kako rade na tome da se problemi riješe: “Na inicijativu ovog Ministarstva, sklopljen je Sporazum o sanaciji i rekonstrukciji vodnih građevina unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera dana 18. svibnja 2017. godine između Hrvatskih voda, Javne ustanove ˝Nacionalni park Plitvička jezera˝ i Vodovoda Korenica d.o.o., Korenica. Ciljevi ovog Sporazuma su sanacija- dovođenje vodnih građevina u tehnički funkcionalno stanje, rekonstrukcija i dogradnja vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i odvodnju te pročišćavanje komunalnih otpadnih voda radi ispunjenja tehničkih, tehnoloških i sanitarnih zahtjeva za ispravno pružanje vodnih usluga, a sve u skladu s EU projektom aglomeracije Plitvička jezera. Do realizacije EU projekta pristupilo se žurnom rješavanju zbrinjavanja komunalnih otpadnih voda tako da se žurno izgradi i stavi u funkciju privremeni uređaj za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda kapaciteta 2000 ES-a montažno-demontažnog karaktera koji udovoljava uvjetima za neizravno ispuštanje u podzemlje. Istovremeno se vrši sanacija terena na lokaciji Rastovača i same jame, ispituje upojnost jame što obavlja Javna ustanova u suradnji s nadležnim javnim isporučiteljem vodnih usluga. Postupak nabave je u tijeku kao i kontinuirani inspekcijski nadzor na terenu. Problem otpadnih voda će u potpunosti biti riješen provedbom EU projekta aglomeracije Plitvička jezera 2023. godine, a do tada se provode interventne mjere radi ublažavanja nastalog problema.”
 
Dakle, problem jezera govana na Plitvicama se pokušava kratkoročno riješiti kroz što brže stavljanje u funkciju privremenog pročišćivača voda, dok bi se dugoročno trebao riješiti izgradnjom kanalizacijskog sustava u roku od sljedećih pet godina.

Prvi natječaj za nabavku pročišćivača vode poništen
 

No, i tu postoje problemi, kako nam je u telefonskom razgovoru otkrio načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač (HDZ), koji je na tu funkciju došao na prošlim lokalnim izborima. Kovač kaže da je prvi javni natječaj za nabavku pročišćivača voda poništen zbog žalbe koja je došla sat vremena prije kraja za žalbeni rok. Prvi rok za nabavku i pokretanje pročišćivača vode bio je 15. lipnja, a on je očito probijen.

Problem je što postoje prijepori u vezi projekte dokumentacije, u kojoj zbog prijašnjih nejasnih odnosa između općine i Nacionalnog parka nisu navedeni svi potrebni podaci. “Najveći problem oko pročišćivača jest da pola općine plaća vodu, a pola ne. Dio koji je u Nacionalnom parku nije prethodno godinama plaćao vodu, a zbog nedostataka podataka je teško sastaviti projekt koji ne bi pao na javnom natječaju”, objašnjava Kovač i pledira da se proglasi kako je riječ o hitnoj situaciji, što bi omogućilo kupovanje ili iznajmljivanje pročišćivača vode. 

Načelnik općine Plitvička jezera: “Naše društvo je toliko korumpirano da svatko ima svoje igrače”
 
Kovač kaže da se Ministarstvo okoliša angažiralo oko problema na Plitvicama, no da sve ide sporije nego što bi želio. Uprava Nacionalnog parka također “pokušava riješiti probleme, ali oni su se godinama nagomilavali”. Kao ključni problem i razlog zastoja u svemu tome Kovač spominje određene struje u institucijama, no ne želi biti konkretniji oko toga. “Naše društvo je toliko korumpirano da svatko ima svoje igrače”, rekao nam je Kovač koji se nada da bi pročišćivač vode mogao biti stavljen u funkciju do kraja ove godine.

No, naglašava da će problem biti trajno riješen tek kada se izgradi planirana kanalizacijska mreža od 80 kilometara, što bi se trebalo dogoditi u sljedećih pet godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.