Rusi su ponosno snimili svoj brod u ukrajinskoj luci. Jučer je isti takav uništen

VELIKI ruski desantni brod eksplodirao je i izgorio u četvrtak u luci okupiranog ukrajinskog grada Berdjanska na obali Azovskog mora, a dramatične snimke njegovog uništenja raširile su se društvenim mrežama.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ga upravo njihove snage uništile u napadu na okupiranu luku te da su oštetile još nekoliko ruskih vojnih brodova. Kako sugerira i snimka eksplozije, na brodu je prvo izbio požar, a onda je došlo do naknadne velike eksplozije streljiva i goriva, ili na samom brodu ili u obližnjem skladištu.

>> Ukrajinci kažu da su uništili veliki ruski ratni brod, pogledajte snimku

Prvo priopćenje u četvrtak identificiralo je uništeni ruski brod kao desantni brod Orsk. Međutim, u naknadnom priopćenju objavljenom danas, ukrajinski glavni stožer oružanih snaga ispravio je tu informaciju i naveo da je uništen desantni brod Saratov, a ne Orsk.

 

"Prema ažuriranim informacijama, veliki desantni brod Saratov uništen je tijekom napada na okupiranu luku Berdjansk. Oštećeni su veliki desantni brodovi Cezar Kunikov i Novočerkask", ustvrdila je ukrajinska vojska u priopćenju. To je ponovio i savjetnik ukrajinskog ministra obrane Antun Heraščenko te je dodao da je "na Saratovu uništeno 20 tenkova, 45 oklopnih transportera i 400 ljudi", iako stvarni gubici nisu neovisno potvrđeni.

Ruska televizija snimila prilog o Orsku. Nekoliko dana kasnije, Saratov je uništen na istom mjestu

Do zabune je vjerojatno došlo zato što su i Orsk i Saratov desantni brodovi klase Aligator. Dodatni uzrok zabune vjerojatno leži u tome što je Orsk snimljen kako u ponedjeljak iskrcava oklopna vozila u luci u Berdjansku. A taj je prilog snimio i objavio službeni televizijski kanal ruskog ministarstva obrane, TV Zvezda. 

Sličan ili isti prilog objavila je, koliko se može vidjeti na isječcima koji su objavljeni na Twitteru, i ruska državna televizija na engleskom, RT. 

"Ovo je jedinstven prizor: ruska pomorska armada u luci koju su ukrajinske trupe napustile bez borbe, ostavljajući njezine objekte potpuno netaknute", hvalio je rusku mornaricu ruski reporter stojeći na palubi Orska dok se oklopni transporter iskrcavao iz njega. 

"Smisao ovog broda je prijevoz vojnika i teške opreme. Na njega može stati čak 20 tenkova ili 40 oklopnih transportera, zajedno sa stotinama i stotinama vojnika. Da bi ruska operacija uspjela, najvažnije je da se trupe neprekidno opskrbljuju i pojačavaju", dodao je isti reporter.

Ruski časnik se hvalio kako ukrajinsku luku koriste za iskrcavanje naoružanja

"Naš dolazak ovdje je prekretnica, otvara potpuno nove mogućnosti za Crnomorsku flotu da koristi postojeću ukrajinsku infrastrukturu za naše logističke operacije", ponosno je objašnjavao ruski časnik tom reporteru.

Tri dana kasnije, brod iste klase je uništen u istoj luci. Na društvenim mrežama su se pojavile spekulacije da su Ukrajinci ovaj napad uspješno izveli upravo zahvaljujući tome što im je ruska televizija otkrila lokaciju i aktivnosti tog i drugih ruskih brodova.

Iako je ruska televizija snimala Orsk, a ukrajinska vojska je navodno uništila Saratov, očito je da su oba broda ovih dana iskrcavala naoružanje u istoj ukrajinskoj luci, pri čemu su ruske snage bile toliko samouvjerene da su dozvolile da njihova televizija o tome snimi prilog. 

Ukrajinske snage nisu komentirale takve spekulacije, a rusko ministarstvo obrane nije dalo nikakav službeni komentar o za njih prilično sramotnom uništenju njihovog broda u luci. Brod je požar zahvatio u luci Berdjansk na jugoistoku Ukrajine, a događaj je zabilježen na društvenim mrežama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.