Jedna rečenica iz Strasbourga sažela je skoro sve što ne valja danas u Hrvatskoj

Foto: Marin Tironi/PIXSELL/ECHR

U DANAŠNJOJ odluci Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Smiljanić protiv Hrvatske može se pročitati rečenica koja savršeno opisuje stanje u kojem se nalaze građani RH.

>> Pijani vozač ubio im je sina, sada su u Strasbourgu dobili tužbu protiv Hrvatske

Na engleskom jeziku, na kojem je objavljen sažetak odluke, ta rečenica glasi ovako: "It also could not be said that the domestic authorities’ conduct had been able to secure public confidence in their adherence to the rule of law and their ability to prevent any appearance of tolerating unlawful acts." 

U prijevodu: "Ne može se reći da je ponašanje domaćih vlasti uspjelo osigurati povjerenje javnosti u njihovo poštivanje vladavine zakona i njihovu sposobnost da spriječe bilo kakvu pojavu toleriranja nezakonitih djela."

Mučna priča obitelji Smiljanić koju su godinama bešćutno ponižavale hrvatske institucije

Rečenica se, naravno, odnosi na konkretan slučaj, duboko mučnu priču o tome kako su hrvatske institucije, od policije preko sudova i Ministarstva pravosuđa pa sve do Ustavnog suda, zakazale u sprečavanju i kažnjavanju Dejana Maćešića zbog godina prometnih prekršaja i vožnje pod utjecajem alkohola, što je u konačnici dovelo do smrti mladića Siniše Smiljanića. Maćešić je prošao kroz crveno i autom se zabio u Smiljanića, a u tom trenutku imao je već 35 evidentiranih prometnih prekršaja, ali i dalje i vozačku dozvolu. 

Smrt sina i brata, nažalost, bio je tek početak horora za Milenka, Ljiljanu i Sašu Smiljanić. Uslijedilo je suđenje u kojem je Maćešić osuđen na zatvorsku kaznu od 2 godine, dakle manje od zakonskog minimuma (3 godine). Pa se onda bez objašnjenja odbijalo krenuti u izvršenje kazne, a kada je Maćešić konačno završio u zatvoru, boravio je u zatvoru poluotvorena tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor, tijekom kojih je ponovo mogao sjesti za volan. I onda je još pušten godinu dana prije odsluženja kazne, a Ministarstvo pravosuđa razlog za takvu odluku proglasilo je tajnom.

Kada su Smiljanići pravnu zaštitu zatražili od Ustavnog suda, koji je njihov podnesak odbio uz suludo obrazloženje da nemaju pravo na tužbu zato što - nisu direktno oštećeni Sinišinom smrću. Ponovimo: Ustavni sud je zaključio da roditelji i sestra mladog Siniše Smiljanića nisu direktno oštećeni njegovom smrću.

Smiljanići su pravdu na kraju morali potražiti u Strasbourgu, koji je danas konačno presudio u njihovu korist. 

Plenković laže da HDZ nema nikakve veze sa stanjem u hrvatskom pravosuđu

Presuda ESLJP-a dolazi baš u trenutku kada se javnost ponovno bavi moralnom i stručnom katastrofom zvanom hrvatsko pravosuđe, ponajviše zbog sukoba oko novog predsjednika Vrhovnog suda, kao i zbog tvrdnji osuđenog bjegunca Zdravka Mamića o korupciji u sudstvu. Potonjim je premijer Andrej Plenković "užasnut", ali istovremeno ponavlja da HDZ nije odgovoran za kriminalno - u doslovnom i prenesenom smislu - stanje hrvatskog pravosuđa.

Plenković zapravo pokušava od hrvatskih građana napraviti budale, uvjeravajući ih još jednom da vjeruju njemu, a ne vlastitim očima.

Pa ako HDZ nije stvorio ovakvo hrvatsko pravosuđe, tko jest? Marsovci?

Ljekovita rečenica iz Strasbourga

Stoga je gotovo pa ljekovito pročitati tu rečenicu iz Strasbourga. 

"Ne može se reći da je ponašanje domaćih vlasti uspjelo osigurati povjerenje javnosti u njihovo poštivanje vladavine zakona i njihovu sposobnost da spriječe bilo kakvu pojavu toleriranja nezakonitih djela."

Drugim riječima, hrvatske vlasti ponašaju se tako da im nitko ne vjeruje da poštuju vladavinu zakona i tako da im nitko ne vjeruje da ne toleriraju kaznena djela. Trećim riječima, hrvatske vlasti ne poštuju vladavinu prava i toleriraju počinjenje kaznenih djela. 

Da je nedvojbeno tako, znaju svi u Hrvatskoj, a mnogi su to osjetili i na vlastitoj koži. Rečenica iz odluka ESLJP-a u slučaju Smiljanić protiv Hrvatske zato se ne odnosi samo na taj strašni slučaj institucionalnih propusta, muljaža, bešćutnosti i skandala već se odnosi i na cijelu Hrvatsku.

Važno je da nikad ne povjerujemo u HDZ-ove laži

Ovo je država u kojoj se ne može reći da je ponašanje domaćih vlasti uspjelo osigurati povjerenje javnosti u njihovo poštivanje vladavine prava. Ovo je država u kojoj se ne može reći da je ponašanje domaćih vlasti pokazalo njihovu sposobnost da spriječe bilo kakvu pojavu toleriranja nezakonitih djela. Tj. može se sve to reći, ali to je ordinarna laž.

Tražeći barem zrnce pravde, Smiljanići su morali otići sve do Strasbourga, nakon što su ih raznolike hrvatske institucije godinama ponižavale i zavlačile. U tom su procesu, kako pokazuje i današnja presuda, usput učinili i veliku uslugu svim građanima RH.

Sada, direktno iz Europskog suda za ljudska prava, imamo crno na bijelo da su hrvatske vlasti najveći problem u uspostavljanju pravne države u RH. 

Jasno, to neće samo po sebi izazvati nekakvu značajnu promjenu niti će se besprizorni Plenković zacrvenjeti suočen s tom očitom istinom. Dapače, sigurno je da će još žešće lagati. No baš zato je ova odluka ESLJP-a tako važna, kao i istaknuta rečenica u njoj. Podsjeća nas da nismo ludi, da ispravno vidimo što se oko nas događa. Podsjeća nas na to da je HDZ ne samo stranka lažljivaca nego i stranka koja je uništila ne samo hrvatsko pravosuđe nego i skoro sve institucije u našoj Republici. 

Dok to znamo, dok ne vjerujemo u HDZ-ove laži, nade još uvijek ima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.